Bugetul alocat Romaniei prin noua Politica Agricola Comuna: peste 10,6 miliarde de euro

 

Bugetul alocat României prin noua Politica Agricola Comuna (PAC) pentru platile directe pe suprafata va fi de peste 10,6 miliarde de euro, în perioada 2014-2020, iar subventia la hectar platita din fondurile europene va ajunge la 196 de euro în anul 2019, fata de 139,17 euro în 2013.

10893961-stacks-of-500-euro-banknotes-isolated-on-white-background‘România a reusit în urma negocierilor pentru noua PAC, mentinerea schemei de plata unice pe suprafata – SAPS pâna în anul 2020 si acordarea Platilor Nationale Directe Complementare (PNDC) în conditiile si sectoarele pentru care s-au acordat aceste plati în anul 2013. Întrucât exista discrepante între valoarea subventiilor acordate pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS) si schema de plata unica (SPS), acordata în alte state membre, noua PAC reduce diferentele dintre subventiile primite de agricultorii. Astfel, în România subventia la hectar platita din bugetul UE va ajunge în 2019 la o medie de 196 de euro, fata de 139,17 de euro cât este în 2013, iar bugetul alocat Romaniei pentru platile directe ce le va efectua în perioada 2014-2020 va fi de peste 10,6 miliarde euro’, au declarat pentru AGERPRES reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Viitoarea Politica Agricola Comuna va fi de o importanta strategica pentru securitatea alimentara, pentru mediu si pentru echilibrul teritorial si va continua obiectivele generale ale PAC, dar va veni si cu obiective noi în ceea ce priveste acordarea platilor.

Continuarea implementarii SAPS si PNDC si subventii mai mari pentru fermierii români, în perioada 2014-2020

Noua PAC va reduce diferentele dintre subventiile primite de agricultorii din diferitele state membre ale Uniunii, iar România va putea acorda Plati Nationale Directe Complementare (PNDC) în conditiile si sectoarele pentru care s-au acordat aceste plati în anul 2013. Astfel, se va putea continua aplicarea PNDC pâna în 2020 prin intermediul carora fermierii pot beneficia de subventii suplimentare de la bugetul national, releva informatiile APIA.

Prin noile reglementari subventiile vor fi acordate numai fermierilor activi. Acestea exclud subventionarea de catre PAC a detinatorilor de terenuri agricole fara legatura cu activitatea agricola. În aceste conditii, exista posibilitatea excluderii de la plata a celor care nu au o activitate minima pe terenurile agricole detinute.

Totodata, se introduce o lista negativa obligatorie a tipurilor de companii care detin terenuri agricole dar sunt ineligibile pentru subventii agricole – aeroporturi, societati de cale ferata, cluburi de golf, companii de apa, etc. – cu exceptia cazului în care întreprinderea în cauza poate demonstra ca desfasoara cu adevarat o activitate agricola.

Sprijin pentru o agricultura ‘verde’ si pentru agricultura ecologica

Potrivit datelor APIA, prin noua PAC 30% din subventia la hectar va fi dedicata sustinerii acestor practici agricole benefice pentru mediu.

Cele trei masuri de baza pentru ‘înverzirea’ practicilor agricole sunt mentinerea pasunilor permanente, diversificarea culturilor în ferma, mentinerea unor ‘zone de interes ecologic’, cum ar fi, de exemplu, includerea la plata perdelele de protectie forestiera.

Aceste masuri nu se aplica producatorilor bio certificati, acest model de agricultura implicând deja practicarea unei agriculturi durabile, cu efecte benefice asupra mediului. Totodata, în cadrul programului de dezvoltare rurala, agricultura ecologica va beneficia de o masura dedicata de sprijin pentru conversie si mentinerea exploatatiilor în acest sistem.

Sprijin pentru tinerii fermieri

Prin noua PAC, subventia la hectar pentru un tânar fermier de pâna în 40 de ani care îsi începe activitatea în domeniul agricol va fi marita cu 25% în primii 5 ani. Acest supliment se acorda într-o limita maxima cuprinsa între 25 si 90 hectare, care urmeaza sa fie stabilita de fiecare stat. Masura va fi finantata cu pâna la 2% din fondurile PAC destinate platilor directe din fiecare stat membru.

În plus, în cadrul programului de dezvoltare rurala tinerii fermieri vor putea beneficia în continuare de ajutor financiar nerambursabil de pâna la 70.000 euro pentru instalarea în ferma/deschiderea unei afaceri în agricultura, formare profesionala si servicii de consultanta.

Sprijin pentru micii fermieri

Noua PAC ofera statelor membre posibilitatea de a introduce o schema de plata fixa simplificata pentru micii fermieri. Orice fermier poate participa la schema pentru micii fermieri, prin care primeste o subventie anuala fixa cuprinsa între 500 si 1.250 euro, conform unor proceduri mult simplificate. Participantii la schema de plata pentru micii fermieri vor avea de respectat cerinte mai putin exigente legate de eco-conditionalitate si vor fi scutiti de la aplicarea masurilor de ‘înverzire’.

Costul total al schemei pentru micii fermieri se încadreaza în 10% din pachetul financiar national pentru platile directe. Totodata, prin posibilitatea aplicarii unui supliment de plata pentru primele 30 de hectare, fermele mici si mijlocii vor putea beneficia de subventii mai mari.

Sprijin pentru zone rurale si sectoare agricole aflate în dificultate

România are posibilitatea de a acorda o plata directa suplimentara de pâna la 5 % din pachetul financiar national pentru platile directe pentru zonele defavorizate sau zonele care se confrunta cu constrângeri naturale. Pâna în anul 2018 va intra în vigoare o noua delimitare a zonelor defavorizate, pe baza a opt criterii biofizice. Totodata, statele membre îsi pastreaza flexibilitatea de a defini, în plus, pâna la 10% din suprafata lor agricola ca zone defavorizate specifice.

Aceasta plata suplimentara este optionala si nu afecteaza posibilitatea de a beneficia de un sprijin financiar pentru zonele cu constrângeri naturale/defavorizate în cadrul dezvoltarii rurale. De exemplu, în cadrul programului de dezvoltare rurala, sprijinul pentru zonele montane poate ajunge pâna la 450 euro/ha.

Pentru sectoare agricole confruntate cu dificultati, România are optiunea de a acorda un ajutor financiar suplimentar sub forma de plati directe cuplate, adica legate de productie.

Pâna la 13% din bugetul alocat platilor directe poate fi folosit pentru astfel de masuri, plus un buget specific de 2% din platile directe pentru culturile proteaginoase si leguminoase, pentru reducerea dependentei UE de importurile din acest domeniu.

România va dispune, în perioada 2014-2020, prin noua PAC, de o alocare financiara din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de 8,0156 miliarde de euro pentru proiectele de investitii prin PNDR si de peste 10,6 miliarde de euro pentru platile directe din Fondul European pentru Garantare în Agricultura. economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie