In 2014, tarifele de roaming ar putea fi eliminate

 

Anul 2014 ar putea fi unul emblematic pentru comunicatiile în interiorul spatiului comunitar prin adoptarea de catre Comisia Europeana a unui set de masuri menit sa reduca semnficativ costurile pentru telecomunicatii.

telefon si bani, roamingÎn acest moment un minut de convorbiri în roaming costa 0.24 de euro, un minut de apel primit 0.07 euro, un SMS trimis costa 0.08 euro, iar un MB de trafic la internetul mobil 0.45 euro. Pentru apelurile  internationale cetatenii platesc aproximativ 0.37 de euro pentru un minute pentru apelurile în retelele fixe si 0.56 euro pentru un minut de apleuri în retelele mobile.

În ultimii ani Comisia Europeana a redus treptat aceste tarife, iar în perioada 2014 – 2016 vom adopta modelul existent în Statele Unite ale Americii unde nu exista roaming între state, iar tarifele în interior sunt la costuri rezonabile.

Comisia vrea simplificarea reglementarilor, îmbunatatirea conexiunilor prin coordonarea mai buna a accesului la spectrul radioelectric pentru dezvoltarea serviciilor 4G, asigurarea accesului deschis la Internet prin împidicarea furnizorilor sa restrictioneze accesul la continut.

Masura emblematica a proiectului este eliminarea costului suplimentar impus de operatori clientilor pentru convorbirile, mesajele text si transferurile de date din si catre strainatate, de pe aparate mobile.

Plafoanele impuse de CE au condus deja la scaderea puternica a tarifelor de roaming.

Comisia va cere companiilor de telefonie sa propuna utilizatorilor „pachete” care sa le permita sa efectueze convorbiri în toata Europa fara supracosturi. Ideea este de stimulare a operatorilor sa formeze aliante, dupa modelul companiilor aeriene, pentru realizarea de economii.

Daca un operator va continua sa impuna supracosturi, clientii vor putea sa opteze pentru o companie concurenta, daca aceasta va avea o oferta mai buna.

Proiectul CE prevede eliminarea, din 2014, a tarifelor de roaming pentru apelurile primite. În cazul telefoniei fixe, CE vrea alinierea tarifelor pentru apelurile în strainatate la nivelul apelurilor nationale la mare distanta. economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie