Piata farmaceutica se revigoreaza in 2014, datorita noilor medicamente introduse spre compensare

 

Vânzarile de medicamente bat pasul pe loc anul acesta la nivelul de 2,6 mld. euro, însa ar putea sa revina pe crestere în 2014 odata cu decizia Ministerului Sanatatii de a introduce noi produse pentru compensare. Dupa ce în intervalul 2000-2012 a crescut de mai bine de cinci ori, anul acesta piata farma stagneaza, în conditiile în care statul s-a orientat catre achitarea unor datorii mai vechi ceea ce a lasat putine reusurse pentru o crestere efectiva a consumului.

Medicamente inutile“Consumul ar putea avea o crestere importanta de 5-8% daca se aproba noile molecule (noua lista de produse compensate – n.red.). Însa piata este supraevaluata, daca luam în calcul exporturi paralele (medicamente de import care sunt cumparate din România unde au pret redus si revândute în state unde preturile sunt ridicate – n.red.) de 100 de milioane de euro”, a spus Dragos Damian, CEO al producatorului Terapia Ranbaxy.

Însa chiar pe final de an, Ministerul Sanatatii a facut publica lista cu produsele noi pe care intentioneaza sa le compenseze din 2014. Potrivit calendarului anuntat de Minister, la finalul lunii ianuarie aceasta lista ar trebui sa plece la Guvern spre aprobare.

Calculele Ministerului arata ca noile produse vor necesita fonduri de 500-700 mil. lei în 2014, bani care potrivit lui Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, vor proveni din taxa clawback pe care producatorii de medicamente o platesc (o taxa ce se aplica vânzarilor de medicamente pe care statul le deconteaza). Companiile farma au depus 167 de dosare spre aprobare la Ministerul Sanatatii, iar dintre acestea au fost admise 130.

Ministerul nu a mai introdus produse noi pe liste din 2008, iar actualizarea acestora reprezinta relansarea businessului producatorilor de medicamente.

Compania de analiza si cercetare de piata Cegedim estimeaza o crestere de sub 1% a vânzarilor de medicamente anul acesta si de câteva procente în 2014. Cea mai recenta prognoza a Cegedim este din noiembrie, realizata cu ocazia raportului privind evolutia pietei din trimestrul trei.

“Rezultatele recente confirma dificultatile din piata farmaceutica, disponibilitatea multor produse fiind semnificativ afectata. Prognoza ramâne modesta, pentru anul 2013 mentinem rata de crestere anuala de 0,7%, însa pentru anul 2014, în conditiile neconfirmarii actualizarii listei de medicamente compensate, cresterea prognozata anterior ( plus 2,7% în lei) ar putea fi ajustata suplimentar la încheierea anului curent”, spunea în noiembrie Petru Craciun, director general Cegedim România. Ioana David, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie