La multi ani 2014! Cum a intampinat fiecare popor Anul Nou
Înca din cele mai vechi timpuri, omenirea a sarbatorit cu fast trecerea într-un nou an. Daca babilonienii sarbatoreau Anul Nou înca de acum 6000 de ani, în epoca moderna Revelionul a devenit unul dintre cele mai asteptate momente ale anului. Un eveniment sarbatorit diferit de fiecare popor în parte, în functie de caracteristicile culturale ale fiecarei tari.
Marcarea Anului nou este, fara îndoiala, unul dintre reperele socio-culturale moderne, momentul în care bogatia spirituala a fiecarui popor se manifesta prin spectacole, parade, costumatii, toate bazate pe traditiile si credintele transmise si updatate de la o generatie la alta. În cele ce urmeaza vom afla, pe scurt, cum întâmpina oamenii din diverse zone ale planetei trecerea într-un an nou.
Grecia – tortul de Anul Nou
O traditie greceasca, raspândita între timp si la alte popoare, este tortul de Anul Nou. Ea este legata de sarbatorirea Sfantului Vasile care, potrivit legendei, era Episcop în Cezareea când Prefectul de Capadocia si-a manifestat intentia de a prada orasul. Vrând sa previna aceast lucru, Sf. Vasile a adunat de la oameni bijuterii si bani cu gândul de a-i da prefectului. Ulterior, jefuitorul s-a rusinat si a renuntat la planul sau. Deoarece sfântul nu mai stia cui îi apartine fiecare bijuterie sau moneda, a facut mici placinte în care a introdus bijuteriile si banii oamenilor. Spre bucuria Sfântului Vasile, s-a petrecut însa o minune, fiecare alegând exact bucata în care se gasea bunul sau. Astfel, din acea zi a ramas traditia conform careia se ascunde în tort un mic obiect, iar persoana care îl gaseste este considerata norocoasa.
Danemarca
De Anul Nou, în Danemarca, oamenii obisnuiesc sa sparga la usa vecinilor si amicilor vase vechi, farfurii si pahare, care simbolizeaza anul care a trecut. Se considera ca familia care are cele mai multe cioburi în fata usii va avea parte si de cel mai mult noroc.
Spania
La miezul noptii se manânca 12 boabe de struguri, una pentru fiecare luna a anului ce soseste. Traditia spune ca fiecare boaba mâncata semnifica noroc în luna respectiva.
Irlanda – Vâscul si vântul
În Irlanda, fetele singure cred ca noaptea dintre ani este un prilej sa-si gaseasca adevarata dragoste. Ele asaza vâsc sub perna visând la momentul magic când îsi vor cunoaste alesul. De asemenea, vâscul alunga si spiritele rele. În materie de politica, în Irlanda se crede ca vântul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul tarii. Daca bate dinspre vest aduce bunastare, daca bate dinspre est, britanicii vor domina politica.
Madeira – 12 smochine
Insula Madeira din Portugalia detine recordul pentru cea mai fastuoasa petrecere de Anul Nou. În 2007 s-au lansat câte 8.000 de artificii pe minut pâna s-a ajuns la un cumul de 600.000. Turisti din întreaga lumea se aduna pentru a urmari spectacolul ametitor. Aici exista obiceiul ca în noaptea dintre ani sa se manânce 12 smochine, care simbolizeaza 12 dorinte pentru anul ce vine.
Europa – calcarea pragului casei de catre un barbat
În multe regiuni din Europa s-a pastrat traditia ca primul care paseste în casa cuiva dupa miezul noptii sa aduca un dar, o moneda pentru prosperitate, o pâine pentru îndestulare, sare pentru savoare sau tarie pentru voie buna. Se prefera ca acest ”first footer” sa fie barbat cu parul închis la culoare.
SUA – Sarutul de la miezul noptii
Foarte cunoscut în lume, datorita filmelor hollywoodiene, este obiceiul americanilor – obicei preluat de aproape toti locuitorii planetei – de a împartasi un sarut pasional cu persoana iubita la miezul noptii. Se spune ca acest gest va sterge amintirile neplacute ale trecutului, deschizând calea catre un viitor încarcat de dragoste.
Mexic – scoaterea bagajelor la usa
În Mexic se întâlnesc mai multe superstitii. Printre acestea, scoaterea bagajelor afara pentru calatorii bune în anul ce vine sau agatarea unor figurine în forma de oaie pe clanta usii pentru prosperitate. De asemenea, mexicanii comunica de Anul Nou cu spiritele mortilor. Spiritismul are baze legale si o sesiune costa în medie în jur de 15 dolari…
Chile – Revelion alaturi de rudele moarte
Chilienii, mai precis locuitorii orasului Talca, îsi sarbatoresc Anul Nou alaturi de rudele moarte. Portile cimitirului se deschid la orele 11 noaptea, iar localnicii sunt întâmpinati de muzica clasica în surdina si de lumini fade, transformând cimitirul într-un loc festiv.
Ecuador – papusile simbolice
În ultima zi a anului, în fiecare gospodarie se fabrica o papusa din ziare, haine vechi si rumegus. Ea simbolizeaza El Ano Viejo (anul vechi). Pe fata i se pune o masca ce sugereaza un personaj antipatic cunoscut (politician, celebritate, desen animat). La miezul noptii, papusa este umpluta cu petarde, artificii si material combustibil si i se da foc. Arderea este întâmpinata cu multa bucurie deoarece semnifica distrugerea a tot ceea ce a fost rau în anul precedent. În schimb, anul vechi este reprezentat de un barbat. Acesta va disparea si va lasa în urma “vaduve”. De aceea, chiar si în marile orase precum Quito, apar pe strada oameni îmbracati în negru carora se zice ca este bine sa le dai dulciuri sau alte mici atentii. Tot în aceasta tara exista si superstitia ca lenjeria galbena purtata de Revelion aduce optimism anul urmator.
Puerto Rico – galetile cu apa
La miezul noptii, copiii arunca galeti cu apa pe geam pentru a goni spiritele rele din casa.
Brazilia – lenjerie intima pestrita
Brazilienii întâmpina noul an cu lenjerie intima foarte colorata. De obicei se poarta nuante vesele de rosu si galben în speranta atragerii norocului si a unui posibil partener. Dorintele de avere si dragoste se exprima prin intermediul lenjeriei. Pe bulevardul Paulista sunt aprinse focuri în aer liber la miezul noptii. Într-o astfel de sarbatoare, focurile de artificii sunt vestitoarele Noului An.
Filipine – aruncarea monezilor
Vesmintele cu buline si mâncarurile în forma rotunda par sa fie alegerea filipinezilor pentru cumpana anilor. Acestia cred ca vor avea parte de prosperitate pentru ca punctele rotunde invoca monedele. De asemenea, aruncarea monezilor la miezul noptii semnifica belsug, cresterea veniturilor.
Vietnam – cele 12 divinitati
Revelionul în Vietnam se numeste Giao Thua si reprezinta una dintre cele mai importante traditii în credinta locala. Potrivit acesteia, se considera ca în Rai exista 12 divinitati care se ocupa cu tot ceea ce se întâmpla pe Pamânt. În fiecare an este responsabila câte o divinitate, pe rând, Giao Thua fiind momentul în care o divinitate preda conducerea urmatoarei zeitati.
China si Vietnam – îndulcirea statuetelor din casa
În China si Vietnam traditiile sunt similare. Anul Nou trebuie sa gaseasca casa curata si decorata deoarece numai în acest fel zeitatea numita Tsao-Chun (zeul care vegheaza asupra treburilor casnice) va fi multumita. De Anul Nou aceasta se va ridica catre cer pentru a povesti Împaratului de Jad despre ceea ce a facut rau si bun fiecare membru al familiei. Acestia îl pot îmbuna daca pun miere sau zahar pe buzele statuetelor divinitatii, obiecte nelipsite din casele lor.
Japonia – purificarea prin râs
Traditia japoneza spune ca omul este capabil sa faca 108 pacate de-a lungul vietii. De aceea, la miezul noptii clopotele bat de 108 ori pentru a alunga tot atâtea rele câte pot fi comise. Dupa ce acestea se opresc, toata lumea începe sa râda, considerându-se ca râsul alunga spiritele rele. Casele sunt împodobite cu crengi de bambus sau pin si decorate cu funii, ferigi si alge marine pentru noroc si viata lunga. Copiii primesc cadouri mici care contin bani înauntru, numite otoshidamas. Claudiu Sorin, qmagazine.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!