Liviu Voinea sustine ca FMI si CE nu agreeaza solutia exacta pentru compensarea pierderii din amanarea accizei

 

Solutia exacta pentru compensarea pierderii la buget din amânarea accizei pe carburant nu este în acest moment agreata, dar va face parte din urmatoarea scrisoare de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), a declarat, duminica, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la România TV.

liviu voinea„Avem un buget agreat cu FMI si Comisia Europeana. Este un buget în vigoare si mai poate fi modificat prin doua rectificari, cel mai devreme în luna iulie, pâna atunci pot fi facute ajustari din împartirea banilor pe trimestre, astfel încât sa se retina anumite sume în primele doua trimestre, dar solutia exacta pentru cei 600 de milioane lei, care reprezinta pierderea la buget din amânarea accizei, nu poate fi decât acea care va face parte din urmatoarea scrisoare de intentie cu FMI si CE. Chiar daca vom agrea o varianta de compensare în luna ianuarie, la vizita partenerilor nostri de la Comisie si de la FMI, aceasta varianta nu va fi pusa în practica decât începând cu momentul primei rectificari. Solutia exacta de compensare nu este în acest moment agreata, ea va face obiectul negocierilor, însa bugetul anului 2014 ramâne pe un deficit de 2,2%”, a spus Voinea.

Ministerul Finantelor Publice /MFP/ a anuntat în data de 24 decembrie ca nu are în vedere sub nicio forma introducerea de noi taxe si impozite sau majorarea celor existente, cu privire la variantele vehiculate în mass-media, potrivit carora veniturile neîncasate rezultate în urma amânarii introducerii accizei de 7 eurocenti la carburanti vor fi asigurate prin introducerea de taxe si impozite suplimentare.

Principala sursa de echilibrare a veniturilor, în urma amânarii introducerii accizei la carburanti, o reprezinta îmbunatatirea colectarii veniturilor care se afla pe trend crescator, arata MFP. Potrivit MFP, impactul bugetar efectiv al amânarii introducerii accizei la carburanti va putea fi cuantificat în luna iulie, în functie de evolutia economiei românesti si a încasarilor bugetare în primul semestru din 2014.

Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa adopte masuri pentru a compensa scaderea veniturilor ca urmare a amânarii cu trei luni a majorarii accizei la combustibili, în vederea atingerii tintei de deficit de 2,2% din PIB, a aratat Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI în România.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, în 19 decembrie, într-o conferinta de presa, ca a promulgat bugetul de stat pentru anul viitor în conditiile în care Executivul a fost de acord cu amânarea, pentru trei luni, a intrarii în vigoare prevederilor privind majorarea accizei pe carburant – motorina si benzina.

La începutul lunii decembrie, seful statului arata ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana din cauza ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.(AS – autor: Mariana Nica, editor:Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie