Dosarul Transgaz: Omul de afaceri Dinel Staicu, condamnat la 11 ani de inchisoare cu executare

 

Omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat la 11 ani de închisoare cu executare în Dosarul Transgaz.

dinel staicu11 ani cu executare este pedeapsa primita luni, 30 decembrie, de omul de afaceri Dinel Staicu în Dosarul Transgaz.

Decizia nu este definitiva.

Dinel Staicu a fost trimis în judecata în noiembrie 2007 în dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Medias cu peste 11 milioane de euro. Alaturi de acesta sunt judecati Aurel Gabriel Coconea – fost director general al SNTGN Transgaz SA Medias, Cornel Teodor Volintiru – fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu si Vlad Rebega – fosti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu – fost director general adjunct al SC Asigurarea Nationala Româna SA, Adrian Georgel Bogza – fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum si Iulian si Tudorica Siclitaru.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au stabilit ca, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societatile de stat transportatoare, distribuitoare si respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucuresti, SC Sironex SA Craiova si SC Dumimpex SM SRL Bucuresti.

Conventiile de plati ar fi fost încheiate cu încalcarea OUG 10/1997 si a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor în economie, aprobata prin HG 685/1999.

Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Medias, societatile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit ca cele patru firme controlate de Dinel Staicu – reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorica si Iulian Siclitaru – nu ar fi avut activitate comerciala, nu ar fi avut relatii comerciale cu societatile implicate în încheierea actelor de compensare si nici nu ar fi prezentat credibilitate financiara.

Sumele de bani astfel încasate ar fi fost directionate catre firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu si ar fi ajuns în conturile personale ale acuzatilor sau în conturile altor societati în care acestia ar fi fost implicati si de unde ar fi fost retrase în numerar.

Pentru negocierea si încheierea conventiilor de plati, Dinel Staicu ar fi beneficiat si de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de noua miliarde de lei vechi, achitata în contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la sapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele sotiei, de Nutu, astfel ca omul de afaceri nu a fost de gasit, instanta de executare a pedepsei dându-l în urmarire nationala, pe vechiul nume. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie