ANCOM va putea verifica anul viitor daca radiatiile telefoanelor mobile vandute in Romania respecta normele UE

 

Autoritatea de reglementare în comunicatii (ANCOM) va putea verifica, în cadrul unui laborator care va deveni functional în a doua parte a anului 2014, daca radiatiile telefoanelor mobile vândute în România respecta normele UE în privinta protectiei sanatatii si sigurantei utilizatorului.

ANCOM„La începutul acestui an, ANCOM a atribuit în urma unei licitatii contractul pentru realizarea în localitatea Prejmer, judetului Brasov, a unui laborator acreditat pentru încercari de compatibilitate electromagnetica. Lucrarile se vor finaliza în a doua parte a anului 2014. Laboratorul va verifica daca produsele electrice si electronice, cum ar fi telefoanele mobile, respecta directivele UE în privinta compatibilitatii electromagnetice, protectiei sanatatii si sigurantei utilizatorului”, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

În valoare de 18,1 milioane de lei (TVA inclusa), contractul privind construirea laboratorului a fost atribuit consortiului format din Comtest Voluntari si Thermo Fix Brasov.

În cadrul procedurii de licitatie au mai fost depuse oferte de catre consortiile formate din Silver Trading SRL si InterNET SRL, UTI Systems, ARC Brasov SRL si UTI Constructions&Facility Management, precum si Romkatel SRL, Bog’Art SRL si Allied Engineers Grup SRL.

Cu o durata de 19 luni, contractul presupune proiectarea, constructia, furnizarea, instalarea si integrarea echipamentelor specifice, precum si instruirea personalului ANCOM care va deservi laboratorul.

Finantarea proiectului va fi realizata din veniturile proprii ale ANCOM. Laboratorul va permite verificarea echipamentelor radio din punct de vedere al utilizarii eficiente a spectrului de frecvente radio, astfel încât acestea sa nu cauzeze interferente prejudiciabile care sa împiedice buna utilizare a spectrului de catre detinatorii de licente sau utilizatorii finali.

„Laboratorul ANCOM va fi acreditat exclusiv pentru masuratorile necesare activitatii de control al pietei de comunicatii, va acoperi o gama larga de teste si va beneficia de tehnologie de ultima ora. În cadrul laboratorului vor putea fi efectuate diverse tipuri de teste si masuratori, precum testari ale surselor de alimentare, ale compatibilitatii electromagnetice privite din punctul de vedere al emisiilor si imunitatii, testari ale imunitatii la descarcari electrostatice, ale impulsurilor electromagnetice de telecomunicatii, testari ale echipamentelor de telecomunicatii în operare, masurari prin intermediul liniei TEM (transversal electromagnetic) sau masurari ale indicelui SAR pentru telefoanele mobile”, a mai spus presedintele institutiei.

SAR (Specific Absorption Rate) arata masura în care energia degajata de undele radio, numite popular radiatii, este absorbita de corpul uman expus câmpului electromagnetic emanat de telefonul mobil.

SAR poate fi exprimata atât ca o valoare medie pe ansamblul întregului corp, cât si pe o anumita portiune a corpului.

Primul laborator din România pentru masurarea indicelui SAR a fost deschis la Craiova în 2009, de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Încercari pentru Electrotehnica.

Comtest Voluntari are ca obiect de activitate „intermedieri în comertul cu produse diverse” si a consemnat, în 2011, afaceri de 7,6 milioane de lei, în scadere cu 14,6% fata de anul precedent, potrivit datelor transmise de firma Ministerului Finantelor Publice.
Firma este detinuta de doua persoane fizice, Lucian Ionel Dumitru – 98,02% si Mihaela Dumitru – 1,98%.

Înfiintata în 2009, Thermo Fix Brasov a încheiat anul 2011 cu o cifra de afaceri de 4,5 milioane de lei, în crestere cu 73% fata de 2010, si are ca obiect de activitate „lucrari de instalatii sanitare, de încalzire si de aer conditionat”. Asociatii firmei sunt Alexandru Dan Lupsan – 50% si Radu Marius Nemes – 50%. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie