Deutsche Welle: Temerile privind o emigratie masiva dinspre Romania si Bulgaria catre Vest sunt nefondate

 

Restrictiile impuse românilor si bulgarilor care cauta un loc de munca în alte state membre ale Uniunii Europene vor fi ridicate din ianuarie 2014, dar expertii afirma ca temerile privind o emigratie masiva dinspre România si Bulgaria catre Vest sunt mai degraba nefondate, noteaza sâmbata postul de radio german Deutsche Welle.

deutsche wellePotrivit lui Sven-Joachim Irmer, seful sectiei pentru relatii internationale al fundatiei ‘Konrad-Adenauer-Stiftung’ pentru România si Republica Moldova, este normal ca cetatenii UE sa caute locuri de munca sau sa studieze în alte state membre ale UE, dar el nu crede ca va avea loc „o supraimigratie” în viitorul apropiat în tari din vestul Europei, asa cum sugereaza unele mass-media europene.

Romania si Bulgaria au aderat la UE în 2007. Pâna acum, românilor si bulgarilor le-a fost permis sa lucreze legal în Germania daca detineau un permis de munca emis de Agentia federala pentru ocuparea fortei de munca. De la aceasta regula au fost exceptati lucratorii cu înalta calificare si membrii familiilor lor.

Schimbarile ce intervin de la 1 ianuarie privesc mai ales muncitorii necalificati ce provin din România si Bulgaria, carora pâna acum le era permis sa lucreze cel mult sase luni consecutive ca lucratori sezonieri în Germania si care de acum înainte vor putea cauta locuri de munca de lunga durata.

În opinia Victoriei Stoiciu, manager de programe la filiala româna a fundatiei ‘Friedrich Ebert’, în realitate restrictiile legale promoveaza, mai degraba decât stopeaza, imigratia clandestina. Potrivit unui recent studiu al OCDE, în prezent peste trei milioane de cetateni români traiesc în afara României.

Germania si alte opt state din UE vor ridica la 1 ianuarie anul viitor restrictiile provizorii impuse cetatenilor români si bulgari la accesul pe piata britanica a muncii.

Tratatul de aderare a României si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pâna la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din România si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de munca în UE. Perioada de tranzitie generala de sapte ani este împartita în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Masurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, noua state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franta, Marea Britanie, Irlanda si Spania – le aplica cetatenilor români si bulgari restrictii în materie de acces pe piata muncii.(AS – editor: Tudor Martalogu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie