Dupa cinci ani de criza, revin creditele prin SMS

 

Creditul doar cu buletinul s-a nascut, a trait si a murit glorios. A urmat împrumutul din usa în usa si, mai apoi, au explodat casele de amanet. Acum, dupa cinci ani de criza, ne întoarcem la doamna Nora si domnul Titi

transfer de baniSefule, suna-ma mâine dimineata si te rezolv, sa mor  io!“, ne informeaza, sigur pe el, domnul Titi. Cine este domnul Titi? Un fel de finantist, un „bancher al crizei“ care, ca  multi altii, se simte excelent în desertul lasat în urma de prabusirea creditelor acordate de banci. Pe net, pe stâlpi si în statiile de autobuz este plin de anunturi care promoveaza tot soiul de domni si doamne, întotdeauna „seriosi“, care se ofera sa dea bani cu împrumut. Pe domnul Titi, de exemplu, l-am gasit pe un site specializat în anunturi.

Textul postat este aproape irezistibil si, în ciuda exprimarii rudimentare, contine, în esenta, destule elemente de marketing pe care le folosesc si bancile. Se remarca accentul pus pe încredere, birocratia redusa, în acest caz la extrem, precum si ofertele promotionale. „Astazi  fac precizarea ca primii 15 doritori de a lua un credit fara garantii în orice oras al tarii în maxim 12 h, vor avea cea mai mica dobânda acordata vreodata: 5% pe an“, arata anuntul. Daca ai ratat oferta, nu trebuie sa îti faci griji deoarece „…pentru cei ce nu au avut norocul sa citeasca anuntul revenim la vechea oferta de 10 % pe an!“. Nimic mai simplu, mai ales ca, în final, se spune negru pe alb: „Acte doar prin intermediul notarial! Fara GARANTII!!!“. Exact ca în domeniul bancar, însa nu toata lumea are o aceeasi politica prudentiala.

„Dobânda la mine e ca daili“

Doamna Cora, de exemplu, despre ale carei preocupari în domeniul financiar am aflat dintr-un anunt lipit pe stâlp, este cu mult mai riguroasa. Discutia telefonica începe  printr-un scurt chestionar privind situatia noastra financiara. Când îi spunem ca nu avem credite se mira si ne cere sa fim rigurosi. „ Oricum, vom afla de la biroul de credit istoricul dumneavoastra de plata. Nu are sens sa ma mintiti“. Istoric de plata? Biroul de Credit? Parca am vorbit cu angajatul unei banci. Si totusi, ceva nu este în regula. Întrebam cât este dobânda si daca împrumutul presupune si comisioane, iar doamna Cora ne raspunde sec: „La mine, dobânda e ca daili de la banci. Include totul“.

Doamna Cora ne ofera pâna la 6.000 de euro, în functie de veniturile pe care le putem dovedi, cu o dobânda fixa de 10% pe perioada aleasa. „Bineînteles, daca ie întârzieri atunci apare si penalizari“, ne explica ea. Creditul poate fi luat pe o luna, trei luni, sase luni sau un an. Întrebam daca ceea ce face este legal si aflam ca da, „suntem persoana fizica autorizata“.

Cine n-are un pensionar sa-si cumpere

Totusi, lucrurile nu sunt chiar asa de simple cum par. Cel mai probabil, doamna Cora este doar un intermediar care lucreaza în paralel pentru o institutie financiara nebancara. Aceasta pentru ca, spre deosebire de alti „colegi de breasla“, ne informeaza ca vom avea nevoie de o adeverinta de salariu pentru a demonstra valoarea declarata a veniturilor.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie