Agentiile de turism intentioneza sa isi deschida o companie de asigurari sau sa înfiinteze un fond de garantare, pentru ca multi asiguratori nu mai lucreaza cu ele

 

Agentiile de turism intentioneza sa îsi deschida o companie de asigurari sau sa înfiinteze un fond de garantare, pentru ca multi asiguratori au renuntat sa le mai încheie polite de insolventa, a declarat Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism„În momentul de fata asiguratorii sunt speriati pentru ca 3-4 turoperatori mari au intrat în insolventa în acest an si anul trecut. Anul acesta au mai fost si alte aproape 100 de agentii mici care au murit pe limba lor, dar au produs pierderi destul de mari firmelor de asigurari. Asiguratorii sunt speriati si am intrat într-o zona în care suntem blocati „, a spus Burcea.

Oficialul ANAT a afirmat ca societatile de asigurari nu mai asigura, în principal, agentiile mici, sau le asigura pe sume foarte mari. Sunt si asiguratori care nu mai vor sa asigure deloc agentiile, indiferent de rezultate.

„Avem în studiu la ANAT doua formule. Studiem doua variante: sa facem noi o companie de asigurari, o firma care sa aiba ca actionari agentiile si sa faca tot ce se poate pentru turism, de la asigurari de calatorie, asigurari storno si asigurari de insolventa. O a doua idee este înfiintarea unui fond de garantare. Vrem sa facem profit cu firma de asigurari, dar scopul principal este sa putem încheia polite pentru agentii. Noi stim cel mai bine ce este în domeniul nostru si ce agentii sunt sau nu serioase. O companie de asigurari nu prea stie ca unul e golan, dar noi stim”, a explicat Burcea.

El a afirmat ca în ulrimii cinci ani s-au închis aproximativ 300 de agentii de turism care au produs pierderi estimate la 15 milioane de euro.

Conform unui ordin al Ministerului Turismului din 2001, firmele care vând pachete de servicii turistice sunt obligate sa încheie polite cu societati de asigurare privind asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turisti, în cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism.

Orice persoana fizica sau juridica se poate asocia în vederea constituirii unei societati. Obiectul de activitate al societatii este prevazut în actul constitutiv de catre actionari/asociati si trebuie sa respecte conditiile prevazute de lege, potrivit reprezentantilor serviciului Comunicare al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Capitalul social al unei societati de asigurare difera în functie de activitatea desfasurata astfel: 8 milioane de lei pentru activitatea de asigurari generale, exceptând asigurarile obligatorii, 12 milioane de lei pentru activitatea de asigurari generale care include si autorizatia de a practica RCA si 12 milioane de lei pentru activitatea de asigurari de viata. Liviu Iancu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie