eRomania 2 – Portalul cu date despre localitati, va fi lansat in luna martie

 

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va lansa, cu o întârziere de câtiva ani, un portal care va contine informatii despre toate localitatile din România, acesta urmând sa fie accesibil de luni si sa se afle, pâna la 31 martie 2014, în faza de testare în mediu real.

ministerul pentru societatea informationalaProiectul eRomânia 2 a fost realizat de Omnilogic în baza unui contract încheiat în 2010, în valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusa), suma acoperita din fondurile statului.

În 2010 si 2011, MSI a achitat catre Omnilogic, conform contractului, transe egale de câte 17,4 milioane de lei. Anul trecut, ministerul a platit 2,6 milioane de lei, iar pâna la finele acestui an va fi achitata suma de 3,5 milioane de lei.

„Pâna în prezent, în 2013 nu au fost efectuata nicio plata, urmând ca suma de 3.526.000 lei (TVA inclusa) lei sa se achite pâna la sfârsitul acestui an, numai în cazul în care lansarea aplicatiei se va face în conditii optime din punct de vedere tehnic, iar penalitatile în valoare de 528.086,86 lei datorate de catre Omnilogic pentru nerealizarea aplicatiei la termen si aferente anului 2013, achitate. În total, incluzând suma aferenta anului 2013, furnizorul Omnilogic va plati penalitati de 1.625.657, 52 lei”, potrivit unui comunicat al MSI.

Ultima transa, de 11,2 milioane de lei, va fi achitata anul viitor.

Directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin, prezent la conferinta de prezentare a portalului, a spus ca subcontractantii Omnilogic au fost IMB România si Asseco SEE România.

„De-a lungul timpului, proiectul eRomânia 2 a avut 14 de comisii de receptie. Omnilogic a finalizat acest proiect în decembrie 2010. Întârzierea proiectului s-a datorat unei lipsei de viziune la nivelul Ministerului pentru Societatea Informationala. Tot ce s-a realizat din decembrie 2010 si pâna în acest moment s-a facut pe banii Omnilogic. Practic, am refacut proiectul din nou”, a spus Marin.

El a evitat sa dea mai multe detalii despre pierderile provocate Omnilogic de eRomânia 2 sau costurile finale ale proiectului.

Denumit eRomânia 2, portalul va fi promovat sub denumirea e-România – Portalul Democratiei Participative si va putea fi accesibil online la adresa web www.portaleromania.ro începând din seara zilei de luni, urmând ca în scurt timp sa fie disponibil si la adresa web www.romania.eu.

„Faza de testare în mediu real va dura pâna la data de 31 martie 2014 si este menita a aduna feedback-uri din partea administratiei publice, a cetatenilor si a mass-media asupra functionalitatilor actuale, a potentialelor dezvoltari ulterioare si asupra instruirii necesare pentru institutiile care vor dori sa foloseasca functionalitatile oferite de portal”, potrivit MSI.

Accesul cetatenilor si al administratiei publice va fi posibil securizat, atât dupa înrolarea în portal cu user si parola, cât si fara autentificare.

Informatiile despre cele 3.188 localitati includ peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole si peste 60.000 de pagini de text, puse la dispozitie de Omnilogic, din surse proprii si surse deschise.

Potrivit reprezentantilor MSI, informatiile despre localitati vor putea fi actualizate si diversificate în viitor direct de catre autoritatile publice si comunitatile locale, pentru a reflecta specificitatea zonei geografice si activitatile proprii, si care vor fi responsabile pentru continut dupa momentul lansarii.

Portalul eRomânia 2 include o platforma de comunicare bidirectionala între administratia publica si cetateni, denumita Forumul Democratiei Participative.

„Astfel, institutiile publice vor avea posibilitatea de a propune si genera teme de dezbatere, orice cetatean înregistrat în site având posibiltatea de a raspunde la oricare tema lansata, de a emite opinii si idei, precum si de a-si exprima acordul sau dezacordul cu initiativa. Institutia care a lansat tema va avea posibilitatea de a cuantifica si de a evalua reactiile primite prin intermediul unui agregator de date”, a declarat Adrian Kalapis, secretarul general al MSI.

El a adaugat ca Forumul Democratiei Participative este destinat dezbaterilor publice pe teme cu subiecte legate de domeniile functionale ale portalului eRomânia 2, si anume Administratie, Comunitate, Economie, Educatie si Cultura, Sanatate si Protectie, Turism si Timp Liber.

Motorul de cautare al portalului permite utilizatorilor înregistrati posibilitatea de a efectua cautari particularizate în functie de profilul propriu.

Kalapis a precizat ca MSI a cerut în acest an o evaluare a contractului si proiectului, din punct de vedere tehnic, economic si juridic, raportul fiind realizat de compania de audit si consultanta Deloitte.

„În urma auditului extern au fost constatate 109 disfunctionalitati, remediate pâna la sfârsitul lunii septembrie 2013 de catre Omnilogic. Odata cu finalizarea acestui demers, comisia de receptie a proiectului eRomânia 2 a decis continuarea cooperarii cu Deloitte în calitate de manager de proiect pentru buna finalizare a aplicatiei”, a spus Kalapis.

De la începutul lunii octombrie, comisia de pregatire a receptiei proiectului a solicitat realizarea de teste de securitate, testarea tuturor echipamentelor si a functionalitatilor aplicatiei, care au fost finalizate în data de 18 decembrie, cu avizul auditorului extern.

Platforma e-România contine, suplimentar fata de prevederile contractuale, interfete de conectare la bazele de date apartinând administratiei publice, acestea putând sa fie dezvoltate în viitor în servicii electronice publice pentru cetateni, în colaborare cu institutiile abilitate, mai arata MSI. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie