Distinctie rusinoasa pentru Parlamentul Romaniei, care a castigat premiul pentru promovarea coruptiei si a infractiunilor
In fiecare an, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) recunoaste eforturile celor care lucreaza neobositi pentru promovarea criminalitatii si coruptiei. Pentru 2013, aceasta distinctie dubioasa ii revine Parlamentului Romaniei. Traficantului de droguri Darko Saric (Serbia) si fiica presedintelui Uzbekistanului, Gulnara Karimova au primit mentiuni. In mod obisnuit, infractorii depun mari eforturi pentru a se sustrage legii. In acest an, Parlamentul Romaniei a castigat premiul OCCRP pentru incercarile sale de a se ascunde de lege prin chiar intermediul legii.
La inceputul lunii decembrie, Parlamentul roman a aprobat amendamente la Codul Penal care ar acorda membrilor sai precum si altor oficiali guvernamentali alesi, imunitate in fata acuzatiilor de coruptie .
Amendamentele, votate fara dezbatere, declara ca presedintele Romaniei, senatorii si deputatii nu mai sunt „functionari publici”. Prin urmare, ei nu vor mai putea fi pusi sub acuzare pentru luare de mita, abuz in serviciu, conflict de interese precum si alte activitati de coruptie. In plus, oficialii guvernamentali deja condamnati pentru coruptie ar putea fi exonerati.
„Parlamentul roman a ridicat coruptia la un nou nivel in Europa, legalizand-o. De ce acum? Probabil fiindca stiu ce au facut si stiu ca nu e bine”, a declarat Drew Sullivan, editor OCCRP.
Modificarile propuse in Codul Penal vin „in contradictie flagranta cu acordurile internationale ratificate de Romania”, potrivit Asociatiei Magistratilor din Romania, care a citat Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei din 2002 si Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei din 2014.
Amendamentele vor deveni lege doar daca sunt semnate de catre presedintele roman Traian Basescu, el exprimandu-si ingrijorarea cu privire la acestea. In orice caz, statul de drept si responsabilitatea guvernamentala au fost deja afectate.
In urma adoptarii amendamentelor in Parlamentul Romaniei, mass-media marcat ziua ca „martea neagra” a democratiei romanesti.
Tot in decembrie, Parlamentul roman a propus si acordarea amnistiei pentru condamnatii cu sentinte de pana la 6 ani de inchisoare, aparent din necesitatea de a evita suprapopularea penitenciarelor. De aceasta amnistie ar fi beneficiat desigur si fosti ministri si alti oficiali cu sentinte de pana la 6 ani.
In prezent, 28 de membri ai parlamentului roman au fost condamnati sau sunt judecati pentru coruptie. Peste 100 de primari romani sunt judecati pentru abuz in serviciu.
In 2012, premiul OCCRP a mers la Ilham Aliyev, presedintele Azerbaidjanului, al carui familie detine in mod ilegal controlul asupra multor companii strategice din aceasta tara bogata in petrol.
In cadrul mentiunilor pentru 2013 – Darko Saric, reprezentand crima organizata din Serbia si din Muntenegru, a fost luat in considerare pentru munca depusa pentru construirea unei noi retele de trafic de droguri in Europa, transportul de droguri din Africa si America de Sud prin Balcani si transformarea regiunii intr-un nou Mexic. Gulnara Karimova, fiica presedintelui Uzbekistanului, Islam Karimov, este investigata pentru ca ar fi luat sute de milioane de dolari ca mita pentru acordarea unei licente de telecomunicatii gigantului suedez Teliasonera. Aceasta a cheltuit apoi banii, care ar fi putut ajunge la populatia saraca in urma unei licente legale, pe un castel istoric in Franta si alte proprietati in strainatate. hotnews.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!