De anul viitor, tutunul si bauturile alcoolice fermentate nu vor mai putea fi oferite consumatorilor cu titlu gratuit la promotie, ci doar vandute
Vanzarile cu prime nu vor mai fi posibile in cazul tutunului si bauturilor fermentate, dupa ce un act normativ ce completeaza Codul Fiscal a fost publicata recent in Monitorul Oficial. Concret, din 1 ianuarie 2014 aceste produse nu vor mai putea fi oferite consumatorilor cu titlu gratuit, in prezent acest lucru fiind posibil.
OUG nr. 102/2013, actul normativ care a modificat recent Codul fiscal si care va intra in vigoare anul viitor, stabileste, printre altele, pentru ce produse nu se pot aplica vanzarile cu prime (practica comerciala prin care la vanzarea sau oferta de vanzare de produse/servicii se ofera consumatorului cu titlu gratuit, imediat sau la un anumit termen, prime sub forma unor produse/servicii).
Mai precis, potrivit noilor dispozitii, vanzarea cu prime nu se va mai aplica urmatoarelor produse accizabile:
bauturi alcoolice fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare si alcool etilic
tutun prelucrat
„(132) Prin derogare de la prevederile OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, vanzarile cu prime nu se aplica pentru produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole prevazute la art. 20661” – se arata in ordonanta ce modifica Codul Fiscal.
Acest lucru inseamna ca, din 1 ianuarie 2014, acestea nu vor mai putea fi oferite consumatorilor cu titlu gratuit, asa cum permite legea in prezent.
Concret, potrivit Codului fiscal, bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, reprezinta:
- bauturi fermentate linistite avand:
1. o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 10% in volum;
2. o concentratie alcoolica ce depaseste 10% in volum, dar nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare;
- bauturi fermentate spumoase sau care sunt sub presiune datorata dioxidului de carbon in solutie egala sau mai mare de 3 bari si care:
1. au o concentratie alcoolica care depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 13% in volum;
2. au o concentratie alcoolica care depaseste 13% in volum, dar nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.
Totodata, conform dispozitiilor introduse de OUG nr. 102/2013, in cazul vanzarilor cu pret redus a acestor produse, se interzice practicarea unor preturi de vanzare mai mici decat costurile ocazionate de producerea, importul sau desfacerea produselor accizabile vandute, la care se adauga acciza si TVA.
Noile reglementari stabilesc si sanctiuni pentru cei care nu indeplinesc aceste obligatii. Astfel, nerespectarea legislatiei atrage amenzi contraventionale cuprinse intre 20.000 si 100.000 lei. Mai mult decat atat, Codul fiscal stabileste ca, in plus fata de amenza, abaterile se vor sanctiona si prin confiscarea produselor, iar in situatia cand acestea au fost vandute, confiscarea sumelor rezultate din aceasta vanzare.
Dispozitiile se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2014. Mirela Oprea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!