Romania in relatia cu FMI pe 2013. Puncte tari si puncte slabe

 

În relatia cu Fondul Monetar International, ne-am îndeplinit numai o parte din masurile trasate pentru 2013, astfel ca primim doar o nota la limita de trecere. Astazi platim ultima rata pe acest an la împrumutul din 2009.

fmiZiua de 23 decembrie este trecuta ca data de rambursare – ultima din acest an – a unei rate de 122,3 milioane de euro din împrumutul obtinut de la FMI în 2009. Ocazie cu care „Adevarul“ va propune o scurta retrospectiva a anului 2013 din punctul de vedere al relatiei cu finantatorii de la Washington.

Daca în 2011 si 2012, datorita angajamentelor pe care si le-a asumat, România a fost catalogata ca „elev silitor“, 2013 a debutat, în ianuarie, cu o amânare pentru primavara a închiderii „socotelilor“ din vechiul acord, pentru ca aproape nimic din ce era prevazut la acea data nu fusese bifat.

Economia fusese stabilizata la nivel macro, deficitul bugetar a scazut la un nivel sustenabil, inflatia prezenta tendinte clare de scadere, dar unele reforme punctuale – cum ar fi privatizarea CFR Marfa sau instalarea de manageri privati, independenti, la companiile de stat – au întârziat. Astfel ca FMI ne-a lasat un timp de gândire de câteva luni, iar în iulie ne-a dat o nota la limita de trecere si evaluarea a fost aprobata.

Iulie: schimbare de macaz

În vara, dupa vizita delegatiei FMI în România, Guvernul s-a angajat ca pâna la finele lunii septembrie sa încheie adoptarea setului de masuri privind reforma sectorului sanitar (numit „pachetul de sanatate“), iar pâna la sfârsitul anului sa încheie si alte reforme, majoritatea în sectoarele economice.

În pachetul de sanatate este vorba despre masuri destul de dure, dintre care amintim reducerea numarului de paturi din spitale, limitarea numarului de servicii medicale decontate de stat, limitarea internarilor, limitarea competentelor spitalelor si definitivarea listei medicamentelor compensate sau calcularea costurilor de tratament la 130 de boli.

La ce s-a mai înhamat Guvernul

Tot din vara acestui an, avem un nou acord – doar preventiv – cu FMI, în valoare de doua miliarde de euro.

Redam pe scurt, în continuare, principalele masuri pe care Guvernul s-a angajat în fata FMI ca le va aplica în 2013 si 2014:

** Taxe mai mari. Calcularea accizei în functie de rata inflatiei (si decuplarea acesteia de cursul oficial al UE), taxarea constructiilor speciale, ca si plata CAS pe veniturile din chirii sunt prevazute pentru completarea bugetului de stat.

** Scaderea CAS, conditionata de completarea bugetului. Cotele de contributii de asigurari sociale vor scadea (în a doua parte a anului viitor, asa cum ne-a promis premierul Victor Ponta) numai daca bugetul nu va avea de suferit.

** Primarii pot mari cât vor taxele locale pe casele si masinile persoanelor fizice. Nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate „la latitudinea“ autoritatilor locale „pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate“.

** Nu vom putea cere falimentul personal. Guvernul s-a angajat sa ia aceasta masura motivând ca, altfel, ar putea fi „subminata“ disciplina de plata a ratelor la credite.

** Bugetarii vor fi tot mai putini. Executivul a promis ca va continua sa ajusteze dimensiunea sectorului public.

** Salariile cresc doar daca vor fi bani. Cheltuielile cu salariile din sectorul public ar urma sa creasca cu 1 miliard de lei începând de anul viitor, dar jumatate din aceasta suma va fi distribuita în al doilea semestru si depinde de evolutia veniturilor la buget în raport cu asteptarile.

** „Restructurari agresive“ la CFR Marfa. Guvernul si FMI au decis ca CFR Marfa sa fie restructurata „agresiv“, prin reducerea costurilor de personal, vânzarea vagoanelor învechite ca fier vechi si oprirea de livrari catre clientii care au acumulat datorii fata de companie.

România în relatia cu FMI Puncte tari

** Economia s-a stabilizat.

** Balanta fiscala si cea a contului curent sunt sustenabile.

** UE a încetat procedura de deficit excesiv.

** Romgaz a fost listata la bursele din Bucuresti si Londra.

** Un pachet de 15% din Transgaz s-a adjudecat pe Bursa.

Puncte slabe

** Reforma este incompleta în energie si transporturi, ca si în privinta companiilor de stat.

** Cresterea economica este slaba.

** Sistemul bancar este bine capitalizat, dar ramâne înca destul de vulnerabil la socuri externe.

** Nu avem un câstigator la privatizarea CFR Marfa.

adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie