Propunerile Baroului Bucuresti privind modificarea unor articole din Noul Cod Penal si din Noul Cod de Procedura Penala

 

Av. Ion Ilie-Iordachescu, în calitate de Decan al Baroului Bucuresti, supune spre dezbatere corpului profesional urmatoarele propuneri privind modificarea continutului art. 276, art. 269, art. 278, art. 271 din Noul Cod Penal precum si al art. 90 din Noul Cod de Procedura Penala:

baroul bucuresti(I) Art. 276 din Noul Cod Penal, referindu-se la presiuni asupra justitiei are urmatorul continut “Fapta persoanei care pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaratii publice nereale referitoare la savârsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.”

Ca atare, avocatul, jurnalistul, politicianul, inculpatul si justitiabilul pot fi trasi la raspundere penala si pedepsiti cu închisoare daca vor face vreun comentariu sau vor emite judecati de valoare deoarece judecatorul sau organul de urmarire penala pot oricând sa se planga ca declaratiile publice au fost “nereale”, fiind facute cu scopul de a îi influenta sau intimida.

Textul de lege nu este conform cu garantiile unui proces echitabil în instrumentarea unei cauze în conditiile în care se refera, în mod discretionar numai la persoanele indicate în cuprinsul acestui articol, fara sa se aiba în vedere si declaratiile nereale facute de magistrati pe durata unei proceduri judiciare. Magistratul investit cu efectuarea urmaririi penale, în aplicarea dispozitiilor art. 6, paragraful 2 CEDO, trebuie sa se abtina sa declare public ca o persoana este pusa sub acuzare sau ca este vinovata de savârsirea unei infractiuni.

Din aceasta perspectiva, pentru egalitate de tratament în cuprinsul acestui text de lege, ca subiect activ trebuie inclus si magistratul. În ipoteza în care se dorea sa se dea curs continutului art.10 privitor la libertatea de exprimare din CEDO, limitarea exercitiului ei nu trebuia pusa numai pe categoriile de persoane despre care face vorbire art.276 din Noul Cod Penal.

Libertatea presei si libertatea de exprimare vor fi dizolvate în conditiile în care sunt incriminate declaratiilor publice facute de avocati privind plângerea oricarui magistrat.

În orice stat democratic, faptele reprobabile sau abuzive ale magistratilor sunt supuse atentiei publice, fiind respectat dreptul la informare al cetateanului precum si dreptul fiecarei persoane de a avea parte de un proces echitabil.

Textul art. 276 din Noul Cod Penal se refera la “declaratii publice nereale” facute pe durata unei proceduri referitoare la savârsirea de catre judecator sau de catre organele de urmarire penala a unei infractiuni, a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, continând si un scop, si anume “de a le influenta sau intimida”.

Judecatorul sau organele de urmarire penala constata împrejurarea ca s-au facut “declaratii publice nereale”, sesizând organele de urmarire penala competente.

În practica, declaratii publice nereale au fost facute, în diverse cauze, de reprezentanti ai organelor de urmarire penala sub aspectul vinovatiei unui inculpat, pentru ca ulterior, cu referire la aceasta persoana, sa se pronunte o hotarâre definitiva de achitare.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie