Campania anti-romani din Marea Britanie. Fostii premieri il sfatuiesc pe Victor Ponta sa mearga la Londra

 

În Marea Britanie politicienii vorbesc de invazia celor 29 de milioane de români si bulgari si chiar de ”zone de protectie”. Cu mai putin de doua saptamâni pâna la ridicarea restrictiilor de munca pentru români în Regatul Unit, campania anti-imigranti se înteteste la Londra. De la Bucuresti, contraofensiva este înca în stand-by. Doi fosti prim-ministi, Calin Popescu Tariceanu si Mihai Razvan Ungureanu, îl sfatuiesc pe actualul sef al Guvernului sa fie mai vizibil si chiar sa mearga la Londra pentru a spala fata României.

marea britanie1„Guvernul trebuie sa puna la bataie toate mijloacele de diplomatie clasica si publica pe care le are la dispozitie pentru a îndrepta situatia regretabila în care am ajuns, acest climat care în Anglia domneste, de neîncredere fata de UE. Acum a capatat o dimensiune cu totul paroxistica”, a spune Tariceanu.

”Este normal sa monteze el (Victor Ponta-n.r.) o ofensiva politico-diplomatica de amploare care sa îi faca pe britanici sa înteleaga ca o asemenea politica este împotriva UE”, spune MRU.

Victor Ponta, în schimb, vede lucrurile altfel. ”Acest razboi intern afecteaza cel mai rau, daca ne vorbim urât. Începutul ar fi sa ne vorbim noi bine despre noi”, este el de parere.

Ideea lui MRU: Ponta sa faca lobby la Londra

Toate solutiile merg pe aceeasi idee: o întarire a relatiilor bilaterale dintre România si Marea Britanie, a relatiilor dintre demnitarii celor doua tari. Din partea opozitiei, presedintele Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, merge mai departe: un lobby mai puternic pe care Victor Ponta ar trebui sa-l faca direct la fata locului. “Sa stea la Londra o saptamâna si sa discute cu toti factorii responsabili din executivul Marii Britanii si din Parlament. Este normal sa monteze el o ofensiva politico-diplomatica de amploare care sa îi faca pe britanici sa înteleaga ca o asemenea politica este împotriva UE. Guvernul nu s-a miscat, a fost imobil, complet insensibil la o chestiune de importanta nationala”, a declarat MRU pentru gândul.

Este totusi o problema grava ca s-a ajuns la discursuri politice xenofobe atât de puternice, mai spune el. Asta pentru ca pâna si liderii puterii din Marea Britanie ajung sa preia aceste politici anti-migrationiste.

„Preluarea discursului de catre Partidul Conservator da un semnal foarte prost, dezastruos la nivelul UE. Arata ca una dintre cele patru libertati fundamentale ale UE poate fi contrazisa pe seama polticiilor interne supuse emotiei electorale si ca un asemenea exemplu creeaza precedente. Nu cred ca democratia câstiga în momentul în care un partid vechi, cu un pedigree democratic autentic, ca Partidul Conservator, preia liniile de discurs politic ale unui partid extremist”, explica MRU, adaugând ca Uniunea Europeana nu a gasit înca antidotul împotriva acestor manifestari extremiste.

„Este o discriminare de proportii si poate atrage consecinte. Este cazul ca Parlamentul European si Comisia Europeana sa ridice vocea”, avertizeaza MRU, asteptând o pozitie ferma si din partea liderilor UE. Pâna atunci, fostul premier anunta ca va discuta cu membrii comisiei de politica externa si cu cei din grupul de prietenie cu Marea Britanie ca sa redacteze scrisori oficiale catre parlamentarii britanici pentru a opri „valul de xenofobie care se naste împotriva cetatenilor europeni”.

Ponta acuza razboiul intern

De cealalta parte, premierul Victor Ponta nu se considera vinovat. Mai mult, în viziunea lui, razboiul politic intern, injuriile reciproce dintre liderii de la Bucuresti sunt de fapt sursa raului.

„Ar trebui sa vorbim frumos noi despre noi, sa nu ne mai înjuram între noi. Acest razboi intern afecteaza cel mai rau, daca ne vorbim urât. Începutul ar fi sa ne vorbim noi bine despre noi”, a precizat Ponta, pentru gândul.

Ideea lui Tariceanu: O campanie diplomatica a Guvernului

Fost premier la rândul lui, liberalul Calin Popescu Tariceanu, care s-a mai confruntat cu atitudini anti-românesti, face apel la Guvern pentru lansarea unei campanii active în Marea Britanie.

„Guvernul trebuie sa puna la bataie toate mijloacele de diplomatie clasica si publica pe care le are la dispozitie pentru a îndrepta situatia regretabila în care am ajuns, acest climat care în Anglia domneste, de neîncredere fata de UE. Acum a capatat o dimensiune cu totul paroxistica”, a declarat Tariceanu, contactat de gândul.

Aceasta campanie ar trebui sa vina la pachet cu diplomatia parlamentara care ar trebui sa fie mai activa, spune el.

„Ce face UKIP nu e o noutate, regretabil este ca într-o masura foarte importanta politicienii britanici îsi fac agenda politica în functie de ceea ce promoveaza tabloidele  britanice, care sunt o catastrofa.  În loc sa înteleaga ca în calitatea lideri au obligatia sa arate calea corecta, ei se lasa antrenati de campania facila si iresponsabila a tabloidelor si asa ajungem în situatia în care astazi este un fel de psihoza legata de riscurile venirii românilor si bulgarilor în Marea Britanie”, a mai spus liberalul.

Viziunea lui Zgonea: Unificarea stângii si a dreptei împotriva extremistilor

Tot pe relatiile diplomatice mizeaza si presedintele deputatilor, Valeriu Zgonea, accentuând însa faptul ca nu ar trebui sa-i luam în seama prea mult pe extremistii de la UKIP. „Noi suntem o tara si un popor tolerant. Noi trebuie sa fim câteodata mai rationali si mai europeni decât britanicii, la ei este o batalie pentru voturi”, ne învata Zgonea.

„UKIP face o presiune asupra votantilor din anumite zone ca reactie la migratiile succesive din ultimii 50 de ani. Lipsa unui lobby consistent si integrat ne pune pe noi într-o pozitie delicata. România si Bulgaria sunt sanctionate astazi pe nedrept”, mai spune el.

Mai mult, Zgonea puncteaza faptul ca migratia este benefica pentru Europa pentru ca ofera avantaje pentru toate economiile.

Ca masura împotriva atitudinii ostile a britanicilor vizavi de români, presedintele deputatilor considera ca, în primul rând, dreapta si stânga politica ar trebui sa se uneasca împotriva partidelor extremiste, asa cum este UKIP, pentru a nu se repeta greselile din trecut.

„Daca astfel de partide ajung sa ocupe piata publica britanica, cele doua partide traditionale ar trebui sa-si dea seama ca au o problema de credibilitate în fata britanicului de rând, sa se ocupe de economie si sa exporte toleranta si democratie. Exista un pericol pe acest joc sa ne trezim în Parlamentul European cu un grup puternic anti-european, nationalist extremist, care poate sa faca mai mult rau decât bine Europei. Poate e bine si pentru democratie, pentru ca stânga si dreapta se vor uni si vor întelege ca doar împreuna pot sa cladeasca o Europa unita”, a mai precizat Zgonea, pentru gândul.

Filip: ”Nu poti sa spui ca esti mic si trebuie sa-ti faci lectiile, iar cei mari pot fi pasuiti”

Presedintele comisiei pentru politica externa a Senatului, pesedistul Petru Filip, considera ca temele de campanie a partidului UKIP si a britanicilor, în general, acelea de a denigra românii si bulgarii, reprezinta un simplu pretext pentru a invoca iesirea Marii Britanii din cadrul UE.

„Pozitia lor e o chestiune falsa si cu o conotatie strict electorala care excede problema strict româneasca si bulgara. Împachetarea problemei e mai simplu de facut asa. Este doar o parte a pretextului pentru ca ei sa discute despre iesirea din UE”, a spus Filip, contactat de gândul, facând referire la un referendum pe aceasta tema în 2016.

Chiar daca este obisnuit cu aceasta atitudine ostila a britanicilor, senatorul PSD o considera totusi nedreapta. În primul rând pentru ca România este mereu tratata ca o tara mai mica, fara drepturi egale cu celelalte state membre UE, asezata mereu izolat.

„Odata ce ai fost acceptat într-o familie europeana, nu poti sa accepti ca tu stai la o masuta mica din colt. Noi suntem scolarii silitori si respectam prevederile europene, iar alte state îsi permit sa nu le respecte pentru ca ei sunt mari si noi suntem mici. UE trece printr-un moment dificil pentru ca ar trebui sa opereze cu aceleasi unitati de masura pentru toata lumea, nu poti sa spui ca esti mic si trebuie sa-ti faci lectiile, iar cei mari pot fi pasuiti”, a explicat Filip.

El avertizeaza ca nu trebuie sa ne suparam pe britanicii de la UKIP pentru ceea ce fac, invocând tipul de electorat caruia i se adreseaza. „În numele democratiei prost întelese, ai dreptul sa spui orice despre oricine”. Cu toate acestea, Petru Filip mizeaza pe concentrarea mesajului nostru pe majoritate, adica sa ne axam pe acei britanici care nu vad în români si în bulgari un pericol.

„UKIP încearca sa creeze ideea de generalitate prin lucruri particulare în scop electoral. Ar trebui sa ne adresam partii sanatoase a mediului politic si a societatii britanice, careia sa-i transmiti partea reala din mesaj prin care sa înteleaga ca ceea ce spune UKIP nu este real”, a mai precizat senatorul. Sorina Ionasc, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie