AFP: Principiului liberei circulatii a muncitorilor, unul dintre drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni

 

Muncitorii români si bulgari vor fi liberi, de la 1 ianuarie 2014, sa mearga sa munceasca în orice tara membra a Uniunii Europene, în numele principiului liberei circulatii a muncitorilor, unul dintre drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni, relateaza duminica AFP.

frontiera UEDe la aderarea României si Bulgariei în 2007, UE le-a impus celor doua tari o perioada de tranzitie de sapte ani înainte de a le acorda ”libertatea de circulatie a muncitorilor”, garantata de articolul 48 din tratatul european, restrictia fiind impusa îndeosebi din cauza unor tensiuni pe piata muncii.

Majoritatea tarilor UE n-au asteptat însa data de 1 ianuarie 2014 pentru a le permite muncitorilor români si bulgari sa vina la munca pe teritoriul lor. Restrictiile privind piata muncii nu mai sunt în vigoare decât în noua tari membre ale UE (Germania, Austria, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Spania).

Libertatea pentru un cetatean european de a munci în oricare alt stat al UE nu va fi completa de la 1 ianuarie 2014, deoarece restrictiile se vor aplica în cazul croatilor, a caror tara a aderat la UE la 1 iulie 2013.

Referitor la muncitorii croati, restrictiile se pot aplica pâna la 30 mai 2020. Ca si în cazul românilor si al bulgarilor, unele tari din UE, îndeosebi tarile scandinave, au ridicat deja barierele, care ramân însa în vigoare în 13 tari /Germania, Austria, Belgia, Cipru, Spania, Franta, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Slovenia/ capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie