Organizatia Greenpeace Romania cere demisia sefului Agentiei de Protectie a Mediului Covasna in cazul construirii fabricii de prelucrare a lemnului

 

Greenpeace cere demisia directorului APM Covasna, Gheorghe Neagu, pentru „lipsa de profesionalism, nerespectarea atributiilor în serviciu si grave contradictii în declaratii” în privinta proiectului vizând constructia unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de catre Holzindustrie Schweighofer.

GreenpeaceÎntr-un comunicat postat pe site-ul organizatiei, se mentioneaza ca în data de 11 decembrie organizatia Greenpeace România a transmis un comunicat de presa prin care a atras atentia asupra faptului ca „APM Covasna considera ca prelucrarea anuala a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer putând construi o fabrica de prelucrare a lemnului în comuna Reci, Covasna, fara a obtine acord de mediu”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ulterior, peste 1.000 de oameni au trimis solicitari catre APM Covasna, pentru demararea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si efectuarea consultarilor cu publicul, blocând serverele APM Covasna, se adauga în comunicat.

Conform sursei citate, „ignorând observatiile si comentariile organizatiilor de mediu si ale cetatenilor implicati, APM Covasna a anuntat fundatia Greenpeace ca „a fost emisa decizia etapei de încadrare nr 76/12.12.2013 fara evaluarea impactului asupra mediului […] pentru proiectul Fabrica de debitare si prelucrare a lemnului” propus a fi amplasat în comuna Reci, judetul Covasna, de catre compania austriaca Schweighofer”.

Greenpeace mentioneaza ca, potrivit directorului APM Covasna, „investitia nu poate fi catalogata ca amenintare asupra mediului prin poluare, se cunoaste clar ca nu exista niciun pericol asupra sanatatii umane sau a mediului, nu se poate veni cu niciun argument viabil împotriva acestei fabrici”.

Acest lucru este cu atât mai grav cu cât directorul APM Covasna a declarat pentru presa ca a emis deja acordul de mediu pentru fabrica de prelucrare a lemnului, adica se afla în contradictie cu informarea trimisa catre Greenpeace, potrivit careia APM considera ca fabrica nu are nevoie de acord de mediu, ceea ce indica o lipsa grava de profesionalism, se precizeaza în comunicat.

De asemenea, în documentul citat se adauga ca, potrivit informatiilor din presa, directorul APM Covasna dezaproba protestele din ultima perioada fata de „aprobarea autorizatiei de mediu, fara o evaluare a impactului asupra mediului” si faptul ca peste o mie de persoane au blocat serverele APM cu mesaje de protest.

„Reactia directorului APM Covasna este indiciul unei tendinte periculoase, de a pune într-o lumina defavorabila eforturile organizatiilor de protectie a mediului si a cetatenilor implicati, care sunt îndreptatiti sa solicite autoritatilor sa respecte legislatia, ca în orice alt stat european. Având în vedere lipsa de profesionalism, nerespectarea atributiilor în serviciu si grave contradictii în declaratii, Greenpeace solicita demisia din functia de director de APM a lui Gheorghe Neagu. Orice persoana poate solicita demisia directorului APM Covasna”, se mai arata în comunicatul Greenpeace România.

Directorul APM Covasna considera neîntemeiate protestele unor asociatii civice privind constructia unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de catre concernul Holzindustrie Schweighofer explicând ca agentia a eliberat doar acord de mediu, si nu autorizatie, asa cum sustin aceste organizatii.

Directorul Agentiei de Protectia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat, miercuri, într-o conferinta de presa, ca în 12 decembrie a primit peste o mie de e-mail-uri, toate cu acelasi continut, prin care se protesta fata de „aprobarea autorizatiei de mediu, fara o evaluare a impactului asupra mediului”, pentru constructia fabricii de prelucrare a lemnului de catre firma austriaca Holzindustrie Schweighofer la Reci, e-mail-uri care au blocat serverul APM Covasna pentru câteva ore.

Neagu a precizat, în legatura cu acest protest electronic, ca APM Covasna a eliberat, în vara acestui an, avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si recent si acordul de mediu pentru construirea fabricii, însa doar în momentul în care se va realiza investitia se va discuta si despre autorizatia de mediu.

„S-au facut atâtea confuzii, nici vorba ca am eliberat autorizatia de mediu. Urmeaza, în momentul în care investitia se va termina, sa discutam despre autorizatia de mediu, de functionare”, a spus Neagu.

În ceea ce priveste o evaluare a impactului asupra mediului, Gheorghe Neagu a subliniat ca un astfel de studiu nu trebuie realizat de catre APM întrucât nu aceasta institutie stabileste câti copaci pot fi taiati.

„APM are competenta de a implementa politici de protejare a padurilor prin ecologizare, plantare, dar eu nu semnez nicio hârtie privind cantitatile de mase lemnoase ce se exploateaza în România si în judetul Covasna. Pentru asta exista directiile silvice, inspectorate teritoriale de regim silvic si cinegetic, Regia Nationala Romsilva. Ei acorda cotele de taiere”, a explicat Neagu.

Un grup de localnici din Sfântu Gheorghe a dat publicitatii un comunicat în care îsi exprima nemultumirea fata de construirea unei fabrici de prelucrare a lemnului în localitatea covasneana Reci acuzând Agentia de Protectia Mediului Covasna ca a eliberat autorizatie în acest sens.

De asemenea, Greenpeace România avertiza cu mai mult timp în urma, într-un comunicat de presa, ca „APM Covasna considera ca prelucrarea anuala a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer ar putea construi o fabrica de prelucrare a lemnului în comuna Reci, fara a obtine acord de mediu”.

În comunicat se mai preciza ca, în prezent, compania austriaca Schweighofer detine în România patru fabrici de prelucrare a lemnului (la Radauti, Sebes, Siret si Comanesti), intentionând sa mai construiasca o fabrica în judetul Covasna.

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer a anuntat, la finalul lunii martie, ca va investi 150 de milioane euro într-o fabrica de prelucrare a lemnului, în judetul Covasna, la Reci, în urma investitiei urmând sa fie create 650 de noi locuri de munca.

Fabrica ar urma sa înceapa productia în 2014, alte doua mii de locuri de munca urmând a fi generate indirect în industriile aferente, conform reprezentantilor companiei. Andreea Unturica, Kiss Edit, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie