Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta: Romania a intrat intr-un nou ciclu economic

 

Cresterea economica peste asteptari si continuarea consolidarii fiscale, cea mai mica rata a inflatiei de dupa 1989, deficitul de cont curent de circa 2% din PIB si evolutiile record ale exporturilor, productiei industriale si a celei agricole, reprezinta semnale ca în 2013 România a intrat într-un nou ciclu economic, a declarat consilierul premierului Victor Ponta, Cristian Socol, vineri pentru AGERPRES.

Cristian SocolAlte elemente care atesta intrarea tarii noastre într-un nou ciclu economic sunt randamentele minim istorice la împrumuturi si cresterea bursiera, iar indicele BET C a crescut cu 18% în 2013, a adaugat consilierul premierului.

„Un alt indicator relevant ce arata performanta buna a economiei românesti este evolutia ratei somajului. Astazi (vineri – n.r.), INS a comunicat ca rata somajului în trimestrul al treilea a scazut la 7% (…), numarul somerilor reducându-se cu 46.000, de la 758.000 în trimestrul al II-lea la 712.000 în trim III. Daca privim datele furnizate de ITM, numarul de salariati activi (persoane care au cel putin un contract de munca activ) a crescut de la începutul anului cu circa 82.000, de la 5.054.173 la 31 decembrie 2012 la 5.136.495 la 30 noiembrie 2013”, a afirmat Cristian Socol.

El a adaugat ca potrivit estimarilor „România are o rata efectiva (reala) a somajului 7%, sub rata naturala a somajului (cea corespunzatoare functionarii economiei la nivelul PIB potential, un nivel pe care îl putem considera normal) 7,4%”.

„Comparativ cu tarile europene, rata somajului din România este de doua ori mai mica decât în Portugalia (15,7%) si Croatia (17,6%) si de circa 4 ori mai mica decât în Grecia si Spania care au 27,4% si 26,7%. Rata somajului medie în zona Euro este de 12,1%, iar în UE 28 de 10,9%. În 2014 vor continua masurile de crestere a ocuparii si reducerii somajului. Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, stimularea mobilitatii fortei de munca, primele de încadrare pentru absolventi, stimularea startup-urilor, subventiile pentru promovarea uceniciei, stimulentele pentru transformarea internshipurilor în contracte de munca permanente, generalizarea stagiilor de practica la toate nivelurile de educatie si un program de încurajare a tinerilor rromi sa intre pe piata alba a muncii sunt câteva dintre masurile active avute în vedere în anul urmator”, a mai declarat Cristian Socol.(AS-autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie