Consiliul National de Integritate: Proiectele de modificare a Codului Penal vor avea ca efect dezincriminarea conflictului de interese in materie penala
Consiliul National de Integritate, în calitatea sa de garant al independentei operationale a Agentiei Nationale de Integritate, atrage atentia cu privire la faptul ca proiectele de modificare a Codului Penal si a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor vor avea ca efect dezincriminarea conflictului de interese în materie penala, precum si excluderea competentei Agentiei de a verifica respectarea regimului juridic privind conflictul de interese de catre parlamentari, în conformitate cu dispozitiile Legii 176/2010, se arata într-un comunicat al Consiliului.
De asemenea, Consiliul National de Integritate solicita aplicarea deciziei Curtii Constitutionale nr. 460 din 13.11.2013, potrivit careia „Senatul în plenul sau are obligatia de a hotarî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calitatii de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatarii starii de incompatibilitate a acestuia de catre Agentia Nationala de Integritate”. Consiliul apreciaza faptul ca respectarea ordinii juridice în statul de drept este o obligatie care incumba Parlamentului României, în calitatea sa de autoritate legiuioare.
Conform informatiilor transmise de Agentia Nationala de Integritate, pâna în prezent, A.N.I. a sesizat parchetele competente în 137 de cazuri privind posibila savârsire a conflictului de interese penal, dintre care 27 de parlamentari (în 8 cauze parchetul a trimis dosarul la instanta) si 79 de alesi locali (6 presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, 22 consilieri judeteni, 24 consilieri locali, 27 primari si viceprimari). Acest istoric de cazuri, apreciat în rapoartele Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, poate fi anulat în conditiile adoptarii amendamentelor la Codul Penal.
Consiliul National de Integritate este un organism reprezentativ, cu activitate nepermanenta, format în prezent dintr-un numar de membri desemnati de catre fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, Asociatiei Municipiilor din România, Asociatiei Oraselor din România, Asociatiei Comunelor din România, precum si reprezentanti ai functionarilor publici. romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!