Ministerul de Externe a emis un Ghid de calatorie pentru cei care merg in Austria, Bulgaria, Elvetia si Ungaria cu ocazia sarbatorilor de iarna
Românii care doresc sa plece în Austria, Bulgaria, Elvetia si Ungaria cu ocazia sarbatorilor de iarna din acest an sunt sfatuiti, într-un Ghid de calatorie publicat de MAE, sa fie atenti la bunurile personale si la starea tehnica a vehiculelor.
Referitor la Austria, MAE îi informeaza pe români ca starea generala a infrastructurii rutiere (autostrazi, drumuri rapide si drumuri nationale) este foarte buna.
Ministerul de Externe îi avertizeaza pe soferii români ca folosirea aparatelor anti-radar constituie contraventie în Austria, iar sanctiunea prevazuta consta în amenda contraventionala si confiscarea aparatului. De asemenea, exista posibilitatea retinerii temporare a autoturismului. Totodata, politia rutiera austriaca a sporit numarul controalelor în ceea ce priveste verificarea tehnica a autovehiculelor rutiere si, daca se constata ca acestea nu corespund tehnic, se aplica amenda contraventionala cu retinerea numerelor de înmatriculare si, dupa caz, a permisului de conducere.
Potrivit Ghidului, în perioada sarbatorilor de iarna se constata o rata crescuta a furturilor, astfel ca românii sunt sfatuiti sa acorde o atentie sporita asupra bunurilor personale.
Cei care vor calatori în Austria sunt rugati sa se asigure ca au un loc de cazare în aceasta tara si ca dispun de suficiente fonduri pentru acoperirea costurilor perioadei de sedere.
Românii care îsi vor petrece sarbatorile sau vor tranzita Bulgaria sunt informati ca politia locala suspenda cu usurinta permisele de conducere, iar amenda se plateste doar la banca. În caz de retinere a permisului, acesta va fi transmis Ambasadei României la Sofia numai dupa expirarea perioadei de suspendare si plata amenzii contraventionale.
MAE recomanda evitarea calatoriilor si stationarea pe drumurile publice din Bulgaria pe timpul noptii si încheierea unei asigurari CASCO, întrucât rata furturilor auto este ridicata.
Totodata, românii sunt sfatuiti sa aiba haine groase, hrana si apa, deoarece exista riscul unor blocaje în trafic pentru perioade mai lungi din cauza caderilor masive de zapada.
Cetatenii români care si-au pierdut sau carora li s-au furat documentele de calatorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct în punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificari prealabile efectuate de catre Politia de Frontiera li se va permite intrarea în România.
Cei care ajung în Elvetia trebuie sa stie ca autoritatile de frontiera pot verifica documentele care justifica scopul declarat al calatoriei. Dupa caz, acestea pot solicita prezentarea biletului de calatorie, dovada rezervarii cazarii la hotel, dovada detinerii unei sume suficiente de bani pentru întretinerea pe perioada sederii în Elvetia sau alte documente doveditoare ale scopului declarat al calatoriei.
Regulamentul vamal elvetian contine prevederi similare cu cele ale statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari – 200 bucati, bauturi alcoolice – 2 litri pâna la 15 % vol. si 1 litru peste 15 % vol.
Conform Ghidului de calatorie, în Ungaria nu este obligatoriu ca autoturismele sa fie echipate cu pneuri de iarna, dar suprafata de rulare trebuie sa aiba un profil de cel putin 4 mm. Lanturile pentru zapada sunt obligatorii în anumite conditii.
Ministerul de Externe îi roaga pe români sa acorde o atentie sporita asupra bunurilor personale.
Întrucât Ungaria reprezinta o tara de tranzit pentru un numar important de cetateni români, MAE atrage în mod deosebit atentia asupra informarii în prealabil asupra conditiilor de calatorie, conditiilor meteo si a starii drumurilor din aceasta tara, înaintea planificarii calatoriei, mai ales pe perioada de iarna.
Ghidul MAE pentru sarbatorile de iarna poate fi consultat online la pagina http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2013/pdf/ghid_de_iarna_final.pdf.
Ministerul Afacerilor Externe a realizat, de asemenea, un pliant si un spot, pentru a veni în sprijinul cetatenilor români care doresc sa se deplaseze în strainatate. Catalina Mihai, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!