Investitiile in aur, profitabile pe termen lung

 

Pretul metalelor rare va înregistra o usoara crestere în 2014, iar economistii spun ca investitiile în aur ramân profitabile pe termen lung

aurDesi pretul unciei a scazut în ultimii ani, economistii recomanda ca atât marii investitori, statele, cât si persoanele fizice sa investeasca în aur sau în alte metale rare. Motivul: în cazul acestor investitii, fluctuatiile pe termen scurt nu trebuie luate în considerare, întrucât pe termen lung câstigul este garantat.

„Investitia în metalele pretioase este pe termen lung, zece ani. De unde vine aceasta predictie optimista? Pentu ca, politica monetara dusa de principalele tari ale lumii este una expansionista, ceea ce face ca monedei sa îi scada valoarea, iar metalele pretioase sa îsi creasca valoarea“, a explicat Bogdan Glavan, profesor, doctor în economie.

Întrebat daca decizia luata de BNR, în urma cu mai multi ani, de a nu cumpara aur, este buna sau nu, economistul a precizat ca nu i se pare o politica „înteleapta“.  „Nu mi se pare ca este o politica înteleapta cea a BNR-ului, de a nu cumpara aur, decât daca o vezi pe termen scurt. Ideea este sa ai acoperire pentru propria moneda. Or, noi ce aveam: 30 de miliarde de alti bani de hârtie, care se depreciaza. Prin urmare nu cred ca este o politica buna“, a mai punctat profesorul. El a mai aratat ca, la ora actuala, cea mai mare cerere de metale pretioase, mai ales aur, este înregistrata de China si India.

PwC: Sectorul minier îsi va reveni

Producatorii de aur cred ca pretul metalelor rare va înregistra o usoara crestere. Companiile miniere spera ca vor putea profita de apetitul crescut al Chinei pentru resurse naturale, dar si de redresarea graduala a economiei Statelor Unite, care ar trebui sa duca la cresterea cererii de materii prime.

În ciuda faptului ca anul 2013 a fost foarte dificil pentru companiile miniere, jucatorii din domeniu sunt optimisti ca sectorul îsi va reveni, explica seful departamentului de audit al PwC România, John Webster. Conform unui sondaj al PwC, jumatate din companiile miniere consultate se asteapta la cresterea pretului în urmatoarele 12 luni. Asta chiar daca pretul aurului s-a prabusit de la nivelul record de 1.900 de dolari pe uncie atins în 2011 la circa 1.200 de dolari anul acesta.

O rezerva de aur naste încredere

Aurul s-a dovedit, în ultimele secole, a fi o forma de investitie fiabila si predictibila. Valoarea aurului este recunoscuta si garantata peste tot în lume, independent de contextul politic, situatia economica sau traditii culturale. Metalele pretioase sunt mijloace universale de plata – timp de 24 de ore pe zi, peste tot în lume.

„Nu ne opreste nimeni ca în loc de euro si dolari sa ne marim rezerva în aur (…)! Adica, în momentul în care Banca Nationala ar achizitiona aur, ar face emisiune de lei, la fel cum atunci când cumpara euro face emisiune de lei, la fel ca atunci când ia bani de la Ministerul de Finante, bani europeni, pe care îi utilizam în constructii de drumuri, în stiu eu ce alte proiecte, BNR primeste euro, si în baza sumei primite face emisiune de lei. Deci, România nu pierde niciun gram de aur daca îsi propune sa faca acest lucru. Am spus demult, de regula, din declaratiile mele se ia ceea ce convine momentului, dar luati si acest lucru în considerare – si dumneavoastra, si cetatenii. Primul cumparator poate fi Banca Nationala a României prin emisiune de lei, repet, nu prin taxe de la populatie, nu din bani de la bugetul de stat, nu din nimic“, a punctat Glavan. Antoaneta Etves, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie