18 persoane au fost trimise în judecata de procurorii DNA, dupa ce au obtinut ilegal aproape 100 de credite

 

Un numar de 18 persoane au fost trimise în judecata, vineri, de procurorii anticoruptie din Cluj, dupa ce au obtinut aproape 100 de credite, în mod ilegal, de la doua unitati bancare, fiind astfel creat un prejudiciu de peste doua milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa al DNA.

dnaConform rechizitoriului procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), în perioada iunie 2005 – februarie 2008, Emil Nistor, administrator al cinci societati comerciale, prin intermediul a 89 de persoane interpuse, majoritatea angajati la cele cinci firme administrate de el, a obtinut, pe baza unor documente ce atestau venituri salariale nereale, un numar de 98 credite de la doua banci comerciale. El a profitat, pentru a obtine aceste credite, de relatiile pe care le-a construit în timp si datorita raporturilor pe care societatile comerciale administrate de el le-au avut cu unitatile bancare.

Pentru a obtine cele aproape 100 de credite, Nistor a apelat la directorii unitatilor bancare, respectiv la Vasile Moldovan, Ioana Morosan, Maria Terchila, pe care i-a instigat sa acorde, cu încalcarea cu stiinta a normelor de creditare, credite mai multor persoane fizice, sustin anchetatorii.

„În procedura de acordare a creditelor au fost implicati si consilierii clienti retail Morosan Mihai, Tinereanu Domnica si Muresan Daniela Iuliana si ofiterii de credite (manageri relatii cu clientii persoane fizice) Moldovan Albina Alexandra si Zagrean Mihaela Carmen. Acestia, cu stiinta, au acceptat sa întocmeasca dosarele de credit fara a respecta normele de creditare în vigoare la acea data”, arata DNA.

Atât directorii unitatilor bancare, cât si ofiterii de credit sau consilierii clienti retail stiau ca veniturile salariale consemnate în adeverintele de salariu sau de venit depuse la dosarele de credit pe numele celor 89 de persoane nu sunt reale, mai sustin procurorii anticoruptie.

„În perioada iunie 2005 – iulie 2007, în activitatea infractionala, inculpatul Nistor Emil a fost sprijinit în principal de inculpatul Hadarau Dan Dorut, angajat în cadrul SC Eliada Consulting SRL”, potrivit procurorilor anticoruptie.

Începând cu luna iulie 2007, mai arata DNA, inculpatul Emil Nistor ar fi initiat constituirea unui grup infractional organizat la care au aderat fiul acestuia, zis „Tutu”, si Dan Dorut Hadarau, Maftei Porcius, Gabriela Lorintiu si Aurel Sabin Nistor, angajati ai societatilor comerciale administrate în Nistor.

„Scopul constituirii grupului infractional organizat a fost acela de a obtine cu documente false, prin intermediul angajatilor societatilor comerciale administrate de inculpatul Nistor Emil, credite de la sucursala unei banci. Banii obtinuti de persoanele care au contractat creditele au fost utilizati de catre inculpatul Nistor Emil si membri grupului infractional pentru diverse operatiuni în cadrul societatilor comerciale în cauza sau în interes personal”, mai sustine DNA.

Atât Emil Nistor, cât si Dan Dorut Hadarau, au ajutat si alte persoane, respectiv pe Gabriela Lorintiu, Vasile Cretu si Maria Nistor, pentru a obtine credite, de la unitatile bancare, în interesul lor personal si nu al grupului infractional, punându-le la dispozitie adeverinte de salariu, copii de pe carnetele de munca/contractele individuale de munca/acte aditionale la contractele individuale de munca, care nu erau conforme cu realitatea, mai spun procurorii.

Valoarea totala a prejudiciului produs unitatilor bancare, în urma activatii grupului infractional condus de Nistor, a fost stabilita de DNA la 2.194.796 de euro.

„În vederea recuperarii acestui prejudiciu s-a instituit masura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin numitilor: Zagrean Mihaela Carmen, Moldovan Vasile, Lorintiu Gabriela, Nistor Emil, Terchila Maria, Muresan Daniela Iuliana, Tinereanu Domnica, Morosan Ioana si Morosan Mihai”, precizeaza procurorii anticoruptie.

În urma întocmirii rechizitoriului, anchetatorii au decis sa îl trimita în judecata pe Emil Nistor, fiind acuzat de initiere a unui grup infractional organizat, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infractiune asimilata infractiunilor de coruptie cu consecinte deosebit de grave în forma continuata, complicitate la înselaciune în forma continuata si doua infractiuni de fals în înscrisuri sub semnatura privata în forma continuata.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei si directori si angajati ai sucursalelor bancare implicate în dosar, respectiv Ioana Morosan, Maria Terchila, Vasile Moldovan, Domnica Tinereanu, Iuliana Daniela Muresan, Mihai Morosan, Mihaela Carmen Zagrean si Alexandra Albina Moldovan. Ei sunt acuzati de abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infractiune asimilata infractiunilor de coruptie cu consecinte deosebit de grave, în forma continuata.

În acest dosar va fi judecat si fiul lui Emil Nistor, precum si angajati ai firmelor administrate de el, fiind acuzati de aderare la un grup infractional organizat, dar si de complicitate la abuz în serviciu sau de fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bistrita Nasaud. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie