Medierea nu este obligatorie, ci doar sedintele de informare

 

Exceptia de inadmisibilitate a unei actiuni pe motiv ca nu s-au respectat procedurile legate de mediere intr-un dosar a fost respinsa la Judecatoria Focsani. Aceasta dupa ce instanta a apreciat ca, desi parata din dosar nu a fost citata pentru mediere, reclamantii au facut dovada ca s-au informat asupra acestei proceduri. Concluzia instantei a fost aceea ca, desi partile nu au apreciat ca isi pot solutiona conflictul pe calea medierii, nu erau obligate sa participe la astfel de sedinte, ci doar sa afle despre ele.

ciocanelCa nu medierea este obligatorie ci informarea asupra ei a fost intarit inca o data de o decizie a Judecatoriei Focsani, data intr-un dosar de ordonanta presedintiala. Discutiile vizavi de necesitatea medierii au fost aduse in prim plan de Daniela Coman, avocata paratei din dosar,  care a ridicat in instanta exceptia inadmisibilitatii actiunii. Motivul? Nu s-au respectat prevederile Legii 196/2006 privind medierea, dat fiind ca procedura este obligatorie in anumite cauze, printre care si dosarul aflat pe rolul Judecatoriei Focsani.

In instanta, avocata Coman a aratat ca medierea nu a fost luata in discutie, clienta sa neprimind nici un act pentru a se prezenta la mediator. De altfel, din acest motiv a si solicitat respingerea actiunii ca inadmisibila, iar in subsidiar, suspendarea cauzei „pana la acoperirea acestor vicii de procedura”.

Insa, in fata acestor sustineri, avocata reclamantilor, Ana Viorica Puscasu, a solicitat respingerea exceptiei, aratand ca, potrivit reglementarilor in vigoare, nu medierea este obligatorie, ci procedura de informare.

O alta „disputa” legat de acest subiect a stranit-o si sintagma „partile sunt obligate sa participe la sedinta de mediere”. Daca avocata Coman a aratat ca prin parti intelege fie ei reclamanti sau parati, avocata Puscasu a sustinut ca actele normative nu fac o distinctie clara, iar partile la care se face vorbire in Legea 192/2006 pot fi doar reclamantii.

Toate aceste discutii asupra ambiguitatilor legislative au fost insa puse la punct de instanta. Astfel, dosarul se va judeca mai departe, dupa ce instanta a apreciat ca fiecare reclamant a facut dovada participarii la o sedinta de informare cu privire la mediere. „Doar recomandarea judecatorului determina in sarcina partilor obligatia acestora de a se prezenta la mediator, insa nu si pe aceea de a solutiona conflictul dintre ele in aceasta modalitate. Legiuitorul a stabilit numai in sarcina reclamantului obligatia de a participa la o sedinta de informare privind medierea sub sanctiunea inadmisibilitatii acesteia”, a stabilit instanta. Nicoleta Cristea, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie