Muzeul de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti ar putea trece in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice
Muzeul de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti ar urma sa treaca în subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, se arata într-o scrisoare deschisa transmisa marti premierului Victor Ponta de directorul general al Muzeului Taranului Român, Virgil Stefan Nitulescu.
„Am fost informat cu privire la existenta unui proiect de hotarâre a Guvernului care ar face ca, într-o prima etapa, Muzeul National de Istorie Naturala «Grigore Antipa» sa treaca în subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si imobilul din Soseaua Kiseleff nr. 3, care adaposteste Muzeul National al Taranului Român, în administrarea Muzeului National de Istorie Naturala «Grigore Antipa»”, se arata în scrisoarea deschisa adresata premierului VictVictor PontaVirgil Stefan Nitulescu, directorul general al Muzeului National al Taranului Român din Bucuresti.
„În etapa urmatoare, din câte am înteles, ar urma ca, în termen de 90 de zile, Muzeul nostru (Muzeul Taranului Român, n.r.) sa fie unificat cu Muzeul National al Satului «Dimitrie Gusti», pierzându-si asadar, personalitatea juridica, iar toate bunurile culturale care sunt adapostite în cladirea noastra si expozitia permanenta sa fie gazduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herastrau”, se arata în acelasi document.
Pâna la ora difuzarii acestei stiri, reprezentantii Muzeului „Grigore Antipa” nu au putut fi contactati.
Presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti, noului ministru al Culturii, Gigel Stirbu, sa nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Taranului Român, premierul Victor Ponta replicând: „Comasati-le!”.
Dupa ce a depus juramântul de învestitura în functia de ministru, Gigel Stirbu s-a îndreptat spre presedintele Basescu.
Înainte de a da mâna cu noul ministru, presedintele i-a spus acestuia sa nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Taranului Român.
„Comasati-le!”, a fost replica lui Victor Ponta catre noul ministru al Culturii.
Muzeul Taranului Român din Capitala a fost înfiintat în anul 1906, în baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala, potrivit site-ului institutiei. Mihail Vladescu, ministrul Cultelor din acea vreme, l-a numit pe Alexandru Tzigara-Samurcas director al acestui muzeu, care a functionat pe locul fostei monetarii a statului pâna în 1912, când se pune piatra de temelie a ceea ce avea sa devina cladirea „neoromâneasca” a Muzeului de la Sosea – cum îl vor alinta multa vreme bucurestenii.
Citeste mai departe pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!