Electrica SA, controlata de stat, va fi divizata inainte de privatizare

 

Distribuitorul de energie Electrica SA, controlat de stat, va fi divizat înainte de privatizare, prin separarea unei firme care va prelua toate participatiile minoritare detinute la alte societati.

Electrica„Prin divizarea partiala a Electrica SA se va înfiinta o noua societate, persoana juridica româna organizata în forma unei societati pe actiuni, având ca obiect principal de activitate activitati de consultanta pentru afaceri si management si care va avea ca actionar unic statul român reprezentat de Ministerul Economiei”, potrivit unui proiect de hotarâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie, actionarul majoritar al Electrica SA.

Noua firma va prelua din patrimoniul Electrica SA partea necesara desfasurarii activitatii de gestionare a participatiilor minoritare la alte societati, împreuna cu aceste participatii minoritare.

Totodata, vor fi tranferate noii firme toate drepturile si obligatiile decurgând din contractele de privatizare, precum si drepturile si obligatiile Electrica SA decurgând din calitatea de parte în orice litigii sau proceduri arbitrale în legatura cu contractele de privatizare.

Odata divizarea companiei de stat si tranferul acestor participatii vor fi modificate contractele de privatizare în care Electrica figureza ca vânzator, în sensul transferului calitatii de vânzator catre noua firma.

Electrica SA a vândut, în perioada 2004-2008 pachetele majoritare de actiuni de la cinci filiale de distributie si furnizare a energiei.

În prezent, Electrica SA este actionar minoritar la companiile ENEL Energie Muntenia (unde detine 23,57%), ENEL Distributie Muntenia (23,57%), ENEL Distributie Banat (24,86%), ENEL Distributie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distributie (27%), E.ON Energie România (3,78%) si Electrica Soluziona (49%). Totodata, Electrica SA are 0,5% din actiunile Bursei Române de Marfuri.

Compania cere grupurilor CEZ (Cehia), E.ON (Germania) si Enel (Italia), care au privatizat cumulat cinci din cele opt filiale de distributie si furnizare a energiei, penalitati cuprinse între 1,5 si 2 miliarde euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, dar cele trei companii sustin ca au de platit sume mai mici, de pâna la 700 milioane euro. Carol Dan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

2 comentarii

  1. botezatu spune:

    de ce va bateti joc de cei care ani de randul au dat dovada de profesionalism si multa disciplina in munca , care au ajuns acum in plina maturitate profesionala si umana sa-si piarda ce-i mai frumosi ani, in care munca a reprezentat un exemplu pentru cei care au imbratisat aceasta frumoasa dar si periculoasa meserie , acum vor ramane sa beneficeze de o pensie anticipata redusa cu 45% din lipsa de un 1 sau chiar cateva luni , consider ca munca in acest moment nu mai reprezinta nimic . atentie fara electricieni bine pregatii si cu multa experienta sectorul energetic este si va fi in cadere libera

Adaugă părerea ta


 

Distribuie