Adrian Chebutiu si Adrian Preda, fosti directori ai UCM Resita, au fost retinuti pentru 29 de zile

 

Procurorii anticoruptie din Timisoara au dispus retinerea lui Adrian Chebutiu, fost presedinte al consiliului de administratie si director general al UCM Resita SA, si a lui Adrian Preda, fost director executiv la aceeasi societate, urmând a fi prezentati miercuri cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile la Tribunalul Timis.

CatusePrin activitatea infractionala desfasurata s-a înregistrat un prejudiciu de aproximativ 50 milioane de lei si foloase nelegitime infractionale catre sine sau catre societatile controlate în valoare de peste 16,4 milioane lei.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, în perioada 2005 – 2010, cei doi au constituit, împreuna cu alte persoane, o asociere infractionala în vederea savârsirii infractiunilor de evaziune fiscala, deturnare de fonduri si abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmarind obtinerea pentru sine sau pentru altii de foloase patrimoniale. La aceasta asociere, cei doi au fost sprijiniti de catre învinuita Laurei Simona Truti (fosta Sînea), fata de care procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru 30 de zile.
În perioada august 2009 – noiembrie 2010, Chebutiu si Preda au dispus cu intentie retinerea si nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa, impozit pe veniturile din salarii, contributia de asigurari sociale, somaj, contributia de asigurari sociale de sanatate în cuantum de peste 13 milioane lei.
DNA precizeaza ca cei doi directori au dispus ca suma de aproximativ 2,3 milioane lei, reprezentând contributia de asigurari de sanatate aferenta perioadei august 2009 – septembrie 2010, sa fie utilizata în alte scopuri, fiindu-i schimbata destinatia contrar prevederilor legale, fiind cauzata o paguba în dauna bugetului Ministerului Sanatatii.
Inculpatul Chebutiu, abuzând de prerogativele functiei sale, a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Resita (în calitate de beneficiar) cu SC Ac Management SA (în calitate de prestator), societate la care acesta era initial asociat unic, iar ulterior persoana direct interesata.
„Pentru a ascunde interesul personal al firmei, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atât de catre învinuita Truti, cât si de catre alte persoane. În acest mod a fost creat un prejudiciu UCM Resita de peste 27,3 milioane lei.
Din acest total încasat de firma de la UCM Resita, suma de 16 milioane de lei a fost directionata ca folos la firmele detinute si controlate de inculpatii Chebutiu si Preda, printre care si Kmobil SRL Timisoara si A&D Management SRL Timisoara, administrate de cei doi”, arata DNA.
În 23 decembrie 2008 a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumparare active între UCM Resita – reprezentata de Chebutiu si AC Management- reprezentata de Truti, având ca obiect teren si constructii ‘Debarcader Valiug’ pentru suma de peste 2,3 milioane lei, fiind utilizate ca modalitati de plata diferite compensari.
„Prin aceasta modalitate, UCM Resita a fost deposedata de Casa de odihna Valiug. Ulterior, pentru a disimula originea ilicita a achizitiei, Adrian Chebutiu a înfiintat o noua societate (al carei administrator era sotia sa). Prin intermediul societatii nou create, SC Ac Management si-a introdus Casa de odihna Valiug ca aport la capitalul social. Pentru a ascunde originea ilicita a activului, Chebutiu a cesionat partile sociale ale acestei firme în favoarea unor societati reprezentate tot de el însusi si sotia sa. Prin aceasta operatiune, Adrian Chebutiu si SC Ac Management au supus procesului de spalare a banilor suma de peste 2,3 milioane lei”, sustine sursa citata.
În 4 mai 2006, UCM Resita SA, detinând în proprietate reteaua de distributie a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Câlnicel si Mociur), a cedat sub forma de împrumut de folosinta gratuita, pe o perioada de 5 ani, printr-un contract de comodat, aceasta retea catre UCM Energy SRL.
„Dupa preluarea retelei, în baza unor contracte pentru servicii de distributie a energiei electrice, firma a procedat la facturarea catre UCM Resita SA a distributiei/transportului de energie electrica în cuantum de peste 6,5 milioane lei, cu toate ca aceasta retea se afla în proprietatea UCM Resita SA. Totodata, inculpatul Chebutiu, reprezentant al UCM Resita, a încheiat contracte cu diferite societati comerciale pentru care au fost efectuate platile serviciilor. Aceste contracte au fost executate partial, nereprezentând utilitate si interes pentru UCM Resita. În acest fel, a fost adus un prejudiciu societatii UCM Resita”, se mai spune în comunicat.
În cauza se efectueaza cercetari si fata de alte persoane, iar la instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie