Administratia Nationala „Apele Romane” anunta ca hartile de hazard la inundatii pentru bazinele hidrografice din Romania au fost finalizate

 

Hartile de hazard la inundatii pentru cele 11 bazine hidrografice din România au fost elaborate, prin scanarea a peste 20.000 km de cursuri de apa, de Administratia Nationala „Apele Române” (ANAR), în aproximativ doi ani, cu o finantare europeana de 40 de milioane de euro.

DunareaHartile de hazard la inundatii indica zonele potential inundabile din tara, pe baza lor putându-se calcula si viteza si adâncimea cu care poate veni o viitura pe o anumita zona, a explicat purtatorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Agiu.
Peste acestea, trebuie suprapuse hartile de risc, care urmeaza sa fie elaborate de ANAR, acestea cuprinzând obiectivele socio-economice din zonele inundabile, pentru determinarea potentialelor pagube, a mai spus Agiu.

Elaborarea hartilor de hazard a început în 2006, însa finantarea, de la bugetul de stat, a fost sistata, fiind reluata în urma cu doi ani, dupa ce au fost accesate fonduri europene de 40 de milioane de euro pentru acest proiect.
Hartile de risc vor fi realizate din fonduri ale ANAR, probabil anul viitor, dar nu s-a facut înca o evaluare privind costul acestora, a mai precizat Agiu.

„Hartile de hazard pe care specialistii nostri le-au realizat reprezinta instrumente utile de lucru pentru proiectarea viitoarelor constructii de-a lungul apelor si ne indica limite de construire a locuintelor. Urbanismul este cel care trebuie sa tina cont de amplasamentul lor în timp. Autoritatile locale si judetene vor fi responsabile de modul cum vor folosi aceste documente tehnice realizate cu mari eforturi financiare si umane”, a declarat Vasile Pintilie, director general al ANAR.

În elaborarea hartilor de hazard, pe baza studiilor topogeodezice si a masuratorilor LIDAR, realizate în urma efectuarii zborurilor aerospatiale, s-au obtinut modelele digitale ale cursurilor de apa, precum si ale zonelor adiacente acestora. Mai exact, este vorba despre scanarea a peste 20.000 de kilometri de cursuri de apa, reprezentând cursurile principale de apa si afluentii lor de gradul I si II de la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România: Crisuri, Banat, Jiu, Olt, Arges-Vedea, Buzau-Ialomita, Dobrogea-Litoral, Prut-Bârlad, Siret, Mures, Somes-Tisa.

Pe lânga aceste zboruri, s-au efectuat lucrari în teren, pe baza carora se realizeaza o baza de date topografice, iar hartile sunt editate în format GIS (geospatial). De asemenea, pe baza studiilor hidrologice si hidraulice furnizate de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), se traseaza benzile de inundabilitate. Aceste documente arata cu precizie ridicata extinderea zonei inundate si vor oferi informatii referitoare la viteza apei, adâncimea apei la viituri, pentru diferite probabilitati de aparitie a debitelor (0,1%, 1%, 5%, 10%), adica vor furniza date referitoare la fenomene care au probabilitatea de a se întâmpla la 1.000 de ani, o data la 100 de ani, o data la 20 ani, respectiv o data la 10 ani.

Citeste mai departe pe realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie