Actele translative de proprietate pentru bunuri imobile in acordul de mediere

 

Acordul de mediere reprezinta inscrisul care se intocmeste la finalul procedurii de mediere in situatia stingerii unui conflict.

semnare acteInscrisul este rezultatul exclusiv al intelegerii partilor si reprezinta materializarea solutiei identificate la nivelul acordului de vointa dintre parti.

Acordul de mediere, ca rezultat al concretizarii solutiei partilor, produce efecte doar intre parti pana la transpunerea lui intr-un inscris autentic sau o hotarare judecatoreasca.

Sa luam spre analiza situatia in care doua sau mai multe parti ajung la mediator in incercarea lor de solutionare a unui conflict izvorat din confuzia interpretarii unui act de proprietate asupra unui imobil compus din teren si cladiri.

Partea A sustine ca limita proprietatii sale este incalcata de partea B pe granita dintre cele doua proprietati, partea B avand gardul despartitor pe proprietatea lui A, pe toata lungimea proprietatii, gardul fiind intrat pe proprietatea lui A cu 2 metri pe o lungime de 10 metri.

Altfel spus, B a luat din suprafata lui A 20 de metri patrati (sustinerile lui A) si, la mediere, doresc o clarificare a situatiei de fapt.

In timpul medierii, partile decid efectuarea unei expertize topo-cadastrale care sa identifice suprafetele pe starea de fapt, avand in vedere faptul ca cele doua parti aveau cele doua proprietati intabulate.

In urma realizarii expertizei, se constata ca limita proprietatii lui A corespunde cu limita din acte, iar confuzia s-a nascut din faptul ca, initial, cele doua proprietati au fost una singura, iar mostenitorii au realizat dezmembrarea dupa o intelegere initiala, in care limita de hotar era identificata de amplasarea unei fantani, limita de care nu s-a tinut cont la momentul dezmembrarii, expertul topo-cadastral numit initial in vederea intabularii proprietatilor tinand cont de impartirea in suprafete egale si fara sa aiba in vedere criteriul invocat de mostenitori (si anume fantana).

Astfel, proprietarul A avea reprezentarea ca limita de proprietate se afla pe fantana descrisa anterior, dat fiind faptul ca acesta cumparase de la mostenitori, fiind informat de aceasta limita, in timp ce proprietarul B, in momentul in care a construit gardul despartitor, a tinut cont de continutul din documente.

In timpul medierii, au clarificat aspectele descrise anterior si au decis sa realizeze o noua impartire a terenului tinand cont de fantana ca si criteriu de granituire.

In aceasta situatie, partea B trebuia sa-i vanda partii A suprafata de 20 m.p., adica o fasie de teren cu latimea de 2 metri si lungimea de 10 metri.

Aceasta fasie de teren facea parte din proprietatea lui B si partile au decis ca, in timpul medierii, sa solicite aceluiasi expert sa faca si actele necesare in vederea dezmembrarii terenului in suprafata de 20 m.p.

Expertul a realizat schita, iar partile au trecut la redactarea acordului de mediere, in care au descris cele mentionate anterior, si anume ca partea A cumpara de la partea B suprafata de teren identificata in schita efectuata de expert, platind pretul, iar partea B se obliga sa-i lase in deplina proprietate si linistita posesie suprafata de teren, obligandu-se sa mute gardul pe cheltuiala comuna.

Aspecte identificate:

1. Acordul de mediere cuprinde o intelegere prin care se transfera dreptul de proprietate de la B la A.
2. Acordul de mediere cuprinde o intelegere de impartire a unei suprafete de teren.
3. Acordul de mediere cuprinde o intelegere cu privire la amplasarea gardului despartitor dintre cele doua proprietati pe cheltuiala celor doi in cote egale.

Citeste mai departe pe mugurmitroi.portalmediere.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie