Camera Deputatilor a aprobat pe articole, proiectul de lege privind parteneriatul public-privat

 

Camera Deputatilor a aprobat, marti, pe articole, proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, ministrul Dan Sova aratând ca actul normativ este necesar pentru ca, desi exista Legea 178/2010, nu s-a facut niciun proiect.

parlamentari„Exista un vid legislativ, în ciuda faptului ca noi avem o lege a parteneriatului public-privat 178/2010. În temeiul acelei legi nu s-a facut niciun proiect pâna astazi si motivul pentru care nu s-a facut niciun proiect este ca însasi legea bloca parteneriatele, pentru ca interzicea participarea parteneriatului public la finantarea investitiei în PPP, ori practica europeana si logica reglementarii în PPP este tocmai ca autoritatea publica sa fie cea care finanteaza, dar pe terrmen foarte lung, dupa ce initial partenerul privat construieste pe banii lui obiectivul de interes pentru comunitate”, a spus Dan Sova în plenul Camerei.

El a aratat ca „avantajul mare al noii legi este ca da posibilitatea unei autoritati centrale sau locale ca pe banii pe care îi are sa faca mai multe obiective în acelasi timp, sa le termine rapid în loc sa astepte pâna i se aproba creditele la bugetul de stat sau pâna are bani în buget”.

Proiectul de lege a fost criticat de catre Alexandru Nazare (PDL), care a cerut fara succes retrimiterea actului normativ la comisie, pentru ca ar deschide calea pentru încheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Proiectul de lege vizeaza reglementarea încheierii si derularii parteneriatului public-privat si reprezinta practic o noua lege care reglementeaza acest domeniu.

Ca urmare a adoptarii acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat 178/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul de lege a fost criticat vehement de catre reprezentantii PDL, pentru ca ar deschide calea pentru încheierea unor contracte netransparente si ar da atributii nejustificat de mari Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Propunerea legislativa prevede ca, în cazul în care partenerul privat sau societatea de proiect nu îsi îndeplineste obligatiile asumate în cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea înlocui partenerul privat.

Totodata, proiectul prevede ca înlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire, în anumite conditii.

Potrivit propunerii legislative, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre persoane împuternicite în acest sens de catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va monitoriza si supraveghea respectarea prevederilor acestei legi si a actelor normative emise în aplicarea acesteia, putând lua orice masuri prevazute de lege pentru îndreptarea neconformitatilor constatate, se mai stipuleaza în propunerea legislativa.

Totodata, propunerea legislativa prevede si faptul ca procedurile de atribuire demarate în temeiul dispozitiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificarile si completarile ulterioare, în curs de desfasurare la data intrarii în vigoare a acesteia, înceteaza de drept.

Deputatii urmeaza sa dea tot marti votul final asupra acestui proiect de lege. Emma Toader, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie