Autoritatile vor modifica cerintele de capital minim propriu la firmele de brokeraj

 

Seful BVB dezvaluie detalii despre scandalul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest. „Trebuie ca intermediarii participanti la piata sa simta ca au ceva de pierdut”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), vorbind despre criza de sistem care a facut posibil scandalul.

brokerFirmele de brokeraj vor fi obligate curând sa respecte noi cerinte de capital propriu minim.

Este una din caile de la care institutiile  pietei de capital organizate asteapta reducerea riscului de sistem, care a facut prosibila frauda de la Harinvest.

„Harinvest este doar un exemplu minor si primitiv al unei probleme fundamentale a pietei românesti”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).  Criza de sistem este legata de doua aspecte: robustetea financiara a intermediarilor participanti la piata, data de cerintele de capital, si calificarea personalului, în opinia lui Sobolewski.

Nivelul minim de capital propriu al firmelor de brokeraj va fi modificat, potrivit declaratiilor lui Ludwik Sobolewski, la o întîlnire cu ziaristii la care a fost invitata si ECONOMICA.NET.

Cerintele minime de capital vor fi majorate, cel mai probabil, chiar daca seful BVB a rezistat cu obstinatie la întrebarile puse în fel si chip pentru a se afla detalii despre sume. Cresterea se va opera  în functie si de structura serviciilor pe care firmele de brokeraj le vor oferi, de asemena susceptibila de modificare.

„Nu o sa rostesc acum nici o cifra, pentru ca este o chestiune sensibila. Nu se pune problema ca brokerii mici sa fie scosi de pe piata. Brokerii mici pot contribui la cresterea competitivitatii. De asemenea, unii pot avea activitati de nisa utile pe piata”, a spus Sobolewski.

Acestea si altele „sunt considerente de care trebuie sa tinem seama. Lucram înca, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si noi, la modificarea cerintelor de capital, dar asta trebuie facuta în mod inteligent”, a mai spus directorul general al BVB.

Totodata, „modificarea cerintelor de capital trebuie facuta în cadrul unui program mai larg de masuri. Situatii ca aceea de la Harinvest a fost posibila si pentru ca, de pilda, împrumutul de actiuni sau de bani nu este… nu vreau sa spun ca nu este posibil, ci nu este o operatiune fezabila pe piata”, a continuat Ludwik Sobolewski.

Totodata, fondul de garantare al Depozitarului Central este prea mic, cele 10 milioane de dolari (echivalent) fiind prea putine, în ochii directorului BVB, care a dezvaluit tensiunea din momentele izbucnirii scandalului.

„Dupa ce l-am folosit o data (fondul de garantare, n.r), pentru a deconta tranzactii scadente ale Harinvest, eu însumi si Adriana  Tanasoiu ne-am îndoit ca acest fond de solidaritate (de fapt) poate fi folosit astfel si a doua oara”, a spus Ludwik Sobolewski.

Si atunci, a izbucnit scandalul.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) tocmai a retras autorizatia de functionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei în cazul fraudei si a interzis mai multor angajati sa mai activeze pe piata de capital între 3 si 5 ani. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie