Asistenta medicala transfrontaliera inca nu este transpusa total in legislatia romaneasca

 

Cu toate ca de la 25 octombrie, anul curent, românii ar fi trebuit sa se poata trata liber în orice stat al Uniunii Europene, nici pâna acum Directiva Europeana 24/2011 privind asistenta medicala transfrontaliera nu este transpusa total în legislatia româneasca.
Turism medicalReprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au declarat pentru Curierul National ca prevederile esentiale ale directivei sunt deja aplicate în România, însa precizeaza ca „proiectul actului normativ de transpunere a prevederilor Directivei 2011/24/UE se afla în prezent în proces de legiferare”.
De asemenea, Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP) a afirmat, pentru Curierul National, ca Directiva Europeana nu este transpusa în legislatia româneasca si ca o doar parte din reglementarile existente acopera cerintele directivei.
„Proiectul de lege se afla în continuare la Ministerul Sanatatii”, a spus acesta, explicând ca el face parte din grupul de lucru de la MS pe acest proiect însa nu a mai fost chemat la consultari. „Aplicarea prevederilor este obligatorie, dar nu s-a transpus în legislatia româneasca”, a subliniat Vasile Barbu.
Conform presedintelui Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, decontarile tratamentelor primite de români în tarile Uniunii Europene se realizeaza la ora actuala tot prin Formularul 102, cum se faceau si înainte de intrarea în vigoare a Directivei privind asistenta medicala transfrontaliera.
„Acum, însa, oamenii ar trebui sa se poata duce sa se trateze în orice stat membru al Uniunii si dupa aceea sa ceara decontarea serviciilor. Înainte, trebuia ca acestia sa solicite Formularul 102, iar un medic sa faca un referat prin care sa arate ca în România nu se poate acorda acel serviciu sau nu se poate acorda în timp util”, a detaliat presedintele ANPP, adaugând ca oamenii trebuie sa stie ca pentru a se trata în alt stat UE nu mai este nevoie de acel referat si de completarea Formularului 102.

Pâna acum nu s-a decontat niciun ban

Vasile Barbu ne-a mai declarat ca pâna acum nu s-a decontat niciun ban pentru tratamente, iar daca acest lucru nu se rezolva pâna la data de 1 februarie, Asociatia va acorda asistenta juridica pacientilor pentru decontarea serviciilor deja primite. „Directiva este obligatorie, daca pâna la 1 februarie nu se rezolva aceasta problema o sa oferim pacientilor asistenta juridica pentru a câstiga în instanta plata serviciilor primite”, a detaliat acesta.

CNAS: Vorbim despre un proces mai amplu

Curierul National a transmis o solicitare Casei Nationale de Asigurari de Sanatate privind numarul de cereri depuse spre decontare de la data aplicarii Directivei Europene 24/2011 privind asistenta medicala transfrontaliera, însa reprezentantii CNAS au afirmat ca procesul de decontare este „amplu” si ca nu detin o evidenta a pacientilor care au beneficiat de servicii medicale pe teritoriul unui stat UE dupa data de 25 octombrie.
„Cererile de rambursare a contravalorii serviciilor medicale acordate într-un stat membru al Uniunii Europene si achitate de catre asiguratii care s-au deplasat în statul respectiv cu scopul de a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a Casei de Asigurari de Sanatate, se depun la Casa de Asigurari de Sanatate unde acestia sunt luati în evidenta ca persoane asigurate. Casa de Asigurari de Sanatate verifica documentele depuse, întocmeste nota de calcul pentru a putea stabili suma corecta de rambursat si solicitarea de acordare a prevederii bugetare. Aceste documente sunt înaintate catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru verificare si avizare”, se precizeaza în raspunsul CNAS transmis.
Potrivit reprezentantilor Casei, nu exista un termen fix în care cererile ajung la CNAS, acesta fiind influentat de complexitatea cazului, de posibilitatea de identificare a fiecarui serviciu medical de care a beneficiat asiguratul în pachetul de servicii medicale de baza din România, iar în anumite situatii este necesara solicitarea unor informatii suplimentare solicitantului.
„Asadar, vorbim despre un proces mai amplu în care sunt implicate în primul rând Casele judetene de sanatate, care trimit catre CNAS dosarele pe masura ce le solutioneaza. Acesta este motivul pentru care nu detinem o evidenta a pacientilor care au beneficiat de servicii medicale pe teritoriul unui stat UE dupa data de 25 octombrie”, potrivit sursei citate.
În plus, acestia sustin faptul ca prevederile esentiale ale Directivei 2011/24/UE sunt deja aplicate în România, conform art. 8 din Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009 pentru aprobarea Normelor Metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenta medicala acordata în baza documentelor internationale cu prevederi în domeniul sanatatii la care România este parte, cu modificarile si completarile ulterioare.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate avea la finalul anului trecut datorii de 168 milioane euro catre unitatile medicale din Uniunea Europeana, Spatiul Economic European si Elvetia, a anuntat în noiembrie CNAS. Din aceasta suma, anul acesta se vor achita doar aproximativ 33 milioane euro.

La CAS Dolj exista în prezent 11 astfel de dosare în care pacienti care s-au tratat în strainatate pe banii lor în 2013 au solicitat decontarea acestor servicii, la valoarea din tara, potrivit informatiilor aparute în Gazeta de Sud. Andreea Stoica, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie