Presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala: Modificarile Codului penal vor fi cuprinse in informarea catre CE transmisa pana la sfarsitul saptamanii
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat duminica, la Digi24, ca ultimele modificari ale Codului penal adoptate de Parlament vor fi incluse în informarea pe luna decembrie catre Comisie Europeana, care va fi transmisa pâna la sfârsitul saptamânii.
„Noi, oricum, informam Comisia Europeana, lunar, referitor la toate elementele de interes, pe MCV. Nu a plecat (n.r. – informarea pe luna decembrie), dar va pleca si va include aceste aspecte, cu siguranta. Pâna la finele saptamânii. Este raportul de progrese pe care îl trimitem, e în practica noastra. Orice institutie care are competente din perspectiva MCV informeaza periodic, lunar respectiv, cu privire la evolutiile relevante si este clar ca atât timp cât implementarea noilor coduri si stabilitatea cadrului normativ reprezinta chestiuni de referinta pentru Comisia Europeana, este evident ca ne vom referi la ele si vom face exact istoricul din perspectiva noastra si din punctul nostru de vedere”, a afirmat seful CSM, care a explicat ca va fi transmis la Bruxelles punctul de vedere înaintat Parlamentului
Întrebata daca intentioneaza sa atraga atentia si altor organisme, în afara de Comisia Europeana, presedintele Consiliului a precizat: „O sa analizam si o sa vedem”.
Legat de modificarile Codului penal si de legea privind amnistia si gratierea, ea a sustinut ca solutia este la Curtea Constitutionala si ca spera sa fie declarate neconstitutionale aceste initiative legislative.
„Apoi, sigur, Parlamentul va fi tinut de limitele deciziei CCR. Dar în forma în care sunt acum reprezinta un regres major pentru România, sincer. (…) Semnalul este clar, unul negativ, evident. (…) În momentul în care noi, magistratii, stim foarte bine ca activitatea noastra este sub lupa CE, ca trebuie sa atingem anumite standarde în modul în care aplicam legea, este descurajant sa vezi ca nu mai ai ce sa aplici, ca nu mai ai o lege care sa-ti permita sa raspunzi nevoilor de aparare sociala. Ce înseamna nevoi de aparare sociala? Daca o societate se confrunta la un moment dat cu un anumit fenomen, atunci legislatia pentru combaterea si prevenirea fenomenului respectiv trebuie sa devina mai dura sau sa se mentina cel putin la gradul de duritate pe care îl avea, în niciun caz sa se creeze tot felul de portite pentru exonerarea, pentru scaparea de raspundere penala a unor persoane „, a aratat seful CSM.
Haineala a adaugat ca toate efectele acestei situatii vor fi sterse printr-o eventuala decizie de neconstitutionalitate a CCR însa perceptia CE nu va putea fi înlaturata.
„Sterge efectele în plan concret, la modul ca nu vom mai avea niste acte normative cu un astfel de continut. Ceea ce nu va sterge o eventuala decizie a Curtii Constitutionale va fi perceptia CE asupra noastra. Repet, avem obligatia de a mentine cadrul legislativ pe ce înseamna anticoruptie, pe ce înseamna legislatie privind integritatea, intact. Or, noi exact asta nu am facut si efectul asta îmi vine greu sa cred ca se va sterge sau se va sterge prea usor din perceptia CE”, a mai spus ea.
În ceea ce priveste afectarea negocierilor pentru admiterea în Schengen, Haineala a reiterat ca o astfel de initiativa e un regres.
„M-am uitat si eu la declaratiile oficialilor europeni. Cred ca la ora asta Schengen-ul nu e un subiect pentru noi si cred ca, desi, ma rog, teoretic, subiectul Schengen nu se conexeaza cu MCV, dar pe de alta parte, probabil ca pe undeva exista o asociere a celor doua teme pe agenda europeana si, dupa cum am spus, e un regres major. O astfel de initiativa e un regres”, a mai precizat seful CSM.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!