Diversiunea de la Rosia Montana acorda timp firmei Deva Gold, sa-si faca treaba in liniste
Daca proiectul Rosia Montana a ramas, deocamdata, în asteptare, resursele aurifere din judetul Hunedoara au primit unda verde pentru exploatare, într-o prima faza.
Dupa un proces-fulger cu firma Deva Gold, care avea ca obiect anularea acordului de mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (care a si intentat procesul) a renuntat, subit, la cauza formulata, la începutul lunii decembrie, potrivit Tribunalului Bucuresti.
Decizia ANPM este cel putin surprinzatoare, dat fiind faptul ca a fost unul dintre cei mai mari opozanti ai proiectului minier de la Certej, reclamând faptul ca acordul de mediu a fost dat companiei fara ca reprezentantii din Minister sa fie anuntati.
Motivul invocat de ANPM, potrivit actului de renuntare înaintat Tribunalului, este reprezentat de faptul ca un acord de mediu revizuit a fost emis pentru proiectul minier, de catre o autoritate competenta.
Totodata, oficialii ANPM ne-au declarat, la finalul saptamânii, ca firma Deva Gold a raspuns tuturor obligatiilor legale impuse, autoritatile de mediu fiind obligate sa parcurga procedura de revizuire a acordului de mediu. Proiectul va trebui sa parcurga mai multe etape, înainte sa înceapa propriu-zis, ne-au explicat oficialii ANPM, având nevoie de un acord de mediu separat pentru scoaterea din circuitul silvic a unei suprafete de padure (operatiune care poate dura circa un an).
Oficialii ANPM ne-au mai explicat ca proiectul minier va trebui sa obtina si o autorizatie de constructie de la Consiliul Judetean Hunedoara si sa prezinte garantiile financiare pentru întreaga investitie.
Reamintim, în context, ca trei asociatii de protectie a mediului au protestat fata de acordarea acestui aviz, în 2012, considerând ca demararea proiectului minier ar duce la defrisarea a 187 de hectare de padure si distrugerea a 108 hectare din situl Natura 2000 – ROSPA 0132 din Muntii Metaliferi.
Ca urmare a reclamatiilor formulate de catre asociatiile de mediu, la cererea ministerului de resort, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a solicitat în instanta anularea avizului acordat proiectului de la Certej, iar directorul executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara de la acea vreme, Gabriela Lambrino, a fost demis pe motiv ca nu a informat autoritatea de mediu în legatura cu emiterea acordului pentru acest proiect.
Retragerea cauzei de pe rolul instantei de judecata reprezinta cel mai important pas în vederea demararii exploatarii aurifere de la Certej, mai ales ca, dupa cum ziarul BURSA a anuntat în exclusivitate, Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara a decis sa emita pe 12 noiembrie acordul de mediu revizuit pentru proiectul minier din Hunedoara, dând curs unei solicitari a companiei Deva Gold, care a cerut sa fie schimbat amplasamentul uzinei de preparare a minereului.
Surse apropiate proiectului ne-au declarat ca, în urma deciziei favorabile proiectului minier de la Certej, conducerea companiei Deva Gold participa, zilele acestea, la discutii cu partenerul din Canada pentru stabilirea bugetului pentru 2014 care trebuie sa acopere cheltuielile provenite din lucrarile pentru construirea iazului de decantare si a uzinei de preparare a minereului.
Nicolae Stanca, directorul general al companiei Deva Gold ne-a declarat, recent, ca investitiile companiei canadiene (n.r. Eldorado Gold) implicata în acest proiect vor ajunge la circa 300 de milioane de dolari, urmând ca, imediat ce va fi refacuta infrastructura si vor fi achizitionate utilajele sa poata demara si proiectul propriu-zis de exploatare. „Proiectul necesita investitii majore, mai ales ca totul trebuie luat de la zero, si vorbim aici de infrastructura, utilaje moderne pentru ca exploatarea sa respecte normele legislatiei europene în vigoare”, ne-a spus directorul de la compania Deva Gold.
Potrivit afirmatiilor domnului Nicolae Stanca, 2016 este anul când va începe si exploatarea aurifera. Initial, proiectul de exploatare era programat pentru anul 2015, cu o extractie medie anuala de peste 4 tone de aur si 20,5 tone de argint.
Lucrarile se vor întinde pe o suprafata de 456 hectare si presupun procesarea a 45 milioane de tone de minereu cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona, precum si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani.
Reziduurile rezultate în urma prelucrarilor, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate – potrivit proiectului tehnic – într-un iaz de decantare în aer liber având o suprafata totala de 63 hectare.
Decizia oficialilor de la ministerul mediului sa renunte la procesul cu Deva Gold a trecut neobservata în presa autohtona, ocupata fie cu proiectul minier de la Rosia Montana, fie cu legea minelor, desi procedura de exploatare este bazata tot pe cianurare.
Una dintre asociatiile de mediu care a protestat împotriva exploatarii de la Certej este Alburnus Maior, care va intenta un nu proces la Tribunalul din Cluj pentru suspendarea acordului de mediu revizuit, pe motiv de nelegalitate, potrivit declaratiilor lui Stefania Simion, membra a respectivului ONG.
Stefania Simion ne-a declarat, recent, ca vechiul acord de mediu, din 2012, nu mai poate fi atacat în instanta din cauza faptului ca a expirat termenul pentru depunerea unei contestatii, însa asociatiile de mediu planuiesc sa atace acordul de mediu revizuit la finalul lunii noiembrie, care nu a suferit schimbari tehnice.
În tara noastra, Eldorado a intrat prin achizitia, pentru 2,4 miliarde dolari, a companiei European Goldfields, care detinea 80% din proiectul de la Certej. În urma acestei tranzactii, participatia a revenit lui Eldorado. Restul de 20% este detinut de catre statul român, prin intermediul Minvest Deva. Operatorul proiectului este Deva Gold, subsidiara a companiei canadiene.
Frank Timis, care a fondat si Gabriel Resources, principalul actionar al Rosia Montana Gold Corporation, a condus European Goldfields între anii 2000 si 2007, fiind si unul dintre actionarii cei mai importanti ai acesteia (15% – 18,9%).
Compania canadiana este listata la Bursa din Toronto, cu simbolul ELD. Alexandra Craciun, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!