Consiliul Concurentei isi da acordul pentru preluarea ING Lease de catre Raiffeisen Leasing

 

Consiliul Concurentei a emis o decizie de neobiectiune privind dobândirea de catre Raiffeisen Leasing a controlului unic direct asupra portofoliului apartinând ING Lease
Taxa de autorizare a concentrarii economice pe care Raiffeisen trebuie sa o plateasca Consiliului depaseste 65 mil. lei

consiliul concurenteiConsiliul Concurentei a analizat, din punct de vedere concurential, impactul preluarii portofoliului ING Lease România IFN SA de catre Raiffeisen Leasing IFN SA, constatând ca „nu exista îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential”.
Raiffeisen Leasing a notificat Consiliul Concurentei asupra intentiei sale la data de 22 octombrie a.c., notificarea devenind efectiva la data de 6 noiembrie.
„În conformitate cu dispozitiile art. 46 alin. (2) lit. a) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu completarile si modificarile ulterioare si ale Regulamentului privind concentrarile economice se emite prezenta decizie de neobiectiune privind concentrarea economica realizata prin dobândirea de catre Raiffeisen Leasing IFN S.A. a controlului unic direct asupra portofoliului de leasing apartinând ING Lease România IFN S.A., constatând ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal”, se arata în decizia luata vineri de Consiliul Concurentei.
Potrivit acesteia, Raiffeisen Leasing este însa obligata, conform prevederilor art. 32 alin. (2) din Legea Concurentei sa plateasca o taxa de autorizare a concentrarii economice notificate, taxa care reprezinta, conform art. 65 din Legea Concurentei, 10% din valoarea bilantului.
Potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Finantelor, valoarea bilantului Raiffeisen Leasing pe 2012 este de 654.302.500 lei, 10% din valoarea acestuia reprezentând 65,4 mil. lei – suma care ar trebui platita de Raiffeisen Leasing Consiliului Concurentei în contul taxei de autorizare a unei concentrari economice.
Suma reprezentând taxa de autorizare se va vira în termen de maxim 30 (treizeci) de zile de la data comunicarii deciziei.

Cota de piata a Raiffeisen Leasing va ramâne scazuta

În urma obtinerii portofoliului ING Lease de catre Raiffeisen Leasing, aceasta din urma va avea o piata relevanta geografica în România, deoarece pentru activitatile din sectorul leasingului financiar exista reglementari la nivel national iar canalele de distributie sunt în principal nationale.
„În urma realizarii concentrarii economice, cota de piata a grupului din care face parte Raiffeisen Leasing pe piata serviciilor de leasing financiar ramâne scazuta, pe o piata caracterizata printr-un numar mare de concurenti cu cote mici”, conchide Consiliul Concurentei, subliniind ca „operatiunea de concentrare economica ce urmeaza a se realiza nu ridica obstacole semnificative în calea concurentei efective pe piata româneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei pozitii dominante”.

Raiffeisen Leasing IFN SA este detinuta de catre Raiffeisen Bank SA în proportie de 50% si de catre Raiffeisen Leasing International GmbH în proportie de 50%. Atât Raiffeisen Bank S.A. cât si Raiffeisen Leasing International GmbH sunt membre ale grupului Raiffeisen, fiind detinute de catre Raiffeisen ZentralBank Osterreich AG.
Raiffeisen Leasing este activa pe piata serviciilor de leasing financiar, obiectul sau principal de activitate fiind leasingul financiar.

ING Lease România IFN SA este o societate comerciala detinuta de catre ING Lease Holding N.V., în proportie de 99,925%, si de catre ING Lease Interfinance B.V., în proportie de 0,075%.
ING Lease este activa pe piata serviciilor de leasing financiar, obiectul sau principal de activitate fiind leasingul financiar. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie