Ministrul de Externe, Titus Corlatean, considera ca nu doar romanii pierd din cauza amanarii aderarii la Schengen

 

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, vineri, ca nu numai românii, dar si francezii, germanii sau olandezii vor pierde, din punct de vedere economic, din cauza amânarii aderarii României la Spatiul Schengen, transmite Mediafax.

titus corlateanÎntrebat de jurnalistii de la postul de radio France Inter daca i se pare grava decizia de la Consiliul JAI de amânare a discutiei privind aderarea României si Bulgariei la Schengen, ministrul de Externe a precizat ca Bucurestiul si-a facut treaba.

„Avem libertatea de circulatie, care este o valoare fundamentala a UE. O avem de la 1 ianuarie 2007. Dar se amesteca atât de des doua lucruri care sunt complet diferite. Imigratia ilegala provenind din exteriorul UE e complet diferita de libertatea (de circulatie – n.r.) din interiorul UE. În plus, noi ne-am facut toata treaba”, a spus Titus Corlatean, într-un interviu acordat France Inter.

El a reamintit faptul ca România a investit „mai mult de un miliard de euro pentru a avea o frontiera securizata”.

Totodata, seful diplomatiei a precizat ca, potrivit rapoartelor agentiei europene Frontex, „95% din imigratia ilegala provine de la frontierea de sud si nu de la frontiera de est”.

În opinia sa, nu doar România are de pierdut din amânarea aderarii la Schengen, ci si alti europeni.

„Noi toti, noi românii, voi, francezii, germanii, olandezii, care au o activitate economica foarte importanta în aceasta tara, noi toti vom pierde din punct de vedere economic din cauza acestei decizii de a amâna aderarea (României – n.r.) la Schengen”, a spus el.

Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE, a declarat, la 5 decembrie, ca JAI va reveni asupra subiectului aderarii României si Bulgariei la Schengen atunci când vor exista conditii favorabile.

„În ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre România si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a României si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara întârziere, atunci când vor exista conditii favorabile”, a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI.

La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterând necesitatea „unor conditii favorabile” pentru aderarea celor doua state la Spatiul Schengen.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie