De la ce a pornit scandalul retetelor compensate?

 

Medicii ameninta ca, din 15 ianuarie 2014, nu vor mai elibera retete compensate pentru pacientii cu venituri sub 700 de lei decât cu adeverinta de la Fisc.

Reteta electronica1Scandalul izbucnit ieri între reprezentantii medicilor de familie si cei ai CNAS a pornit de la un raport al Curtii de Conturi care arata ca în ultimii ani multi dintre pensionarii care au declarat ca au un venit mai mic de 700 de lei, aveau de fapt unul mai mare. În acest fel, ei au beneficiat în mod nejustificat de retete compensate 90%.

Curtea de Conturi vrea acum sa recupereze prejudiciul din buzunarul medicilor de familie pe motiv ca acestia au eliberat retetele. „Este vorba despre sume cuprinse între câteva sute de lei si 15.000 de lei pe cap de medic. De unde vrea Curtea de Conturi sa stim noi, medicii de familie, ce venituri au pacientii în cauza? Eu ca medic de familie îi cer talonul de pensie si îl pun sa dea o declaratie pe proprie raspundere. Atât, pentru ca asa spune legea. Nu sunt organ fiscal si nici nu vreau sa fiu”, spune Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie.

Aceasta adauga ca multi dintre pensionarii cu pensii sub 700 de lei nu s-au gândit, atunci când au dat declaratia, ca trebuie sa ia în calcul la venit si dobânda din depozitul bancar sau sumele primite ca ajutoare de caldura. „Nu exclud, poate ca sunt si unii pacienti care nu au fost cinstiti, si unii medici care nu i-au pus sa completeze declaratia”, considera doctorul Tanasescu.

Cine greseste, plateste

Medicii de familie cer acum un act normativ prin care sa nu li se mai impute sumele în cauza, dar nici sa nu se retina cele din trecut. În caz contrar, ameninta ca, de la 15 ianuarie 2014, nu vor mai elibera retete compensate pacientilor în cauza.

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, a declarat ca refuzul eliberarii acestor retete reprezinta un abuz din partea medicilor. Reprezentantii CNAS au explicat ca acei doctori care au cerut declaratii pe proprie raspundere de fiecare data când pensionarul a venit pentru reteta compensata nu au de ce sa-si faca griji. În acest caz, CNAS va recupera de la pensionar sumele datorate daca declaratia a fost falsa. Altminteri, medicul este bun de plata.

O alta nemultumire a doctorilor este legata de finantarea centrelor de permanenta. Potrivit Rodicai Tanasescu, Curtea de Conturi a reinterpretat legea si a stabilit ca suma care ar trebui primita pe ora pentru functionarea acestor centre nu este de 15 lei, ci numai de 5 lei, bani de salarii, materiale sanitare si utilitati. „Curtea de Conturi a imputat CNAS sumele lipsa pe care vrea sa le recupereze de la noi. Discutam despre sume cuprinse între 30.000 si 130.000 de lei pe cap de medic. Nici daca îsi vând casele, medicii nu au cu ce plati”, mai spune doctorul Tanasescu. Daniela Serb, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie