Victor Ponta: Proiectul de lege a amnistiei si proiectul de modificare a Codului Penal trebuie rediscutate cu Ministerul Justitiei, CSM, Parchetul General si Comisia Europeana

 

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca proiectul de lege a amnistiei si proiectul de modificare a Codului Penal trebuie rediscutate cu Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul General, dar si cu Comisia Europeana.

victor ponta7Ponta considera ca astfel se va putea stabili daca este încalcata vreo obligatie internationala a României, înainte ca modificarile sa fie aprobate de Parlament.

„Parerea mea e foarte clara, aceea ca aceste proiecte trebuie sa fie rediscutate de catre Parlament. În primul rând, nu s-a încalcat nicio Constitutie, Parlamentul legifereaza, deci toata isteria asta nu se bazeaza pe ceva neconstitutional, ci pe oportunitate. Cred ca cele doua legi trebuie rediscutate, în primul rând cu toate celelalte institutii – în primul rând Ministerul Justitiei, care pe una din legi a dat aviz pozitiv, pe celalalt nu l-a cunoscut, cu CSM, Parchetul General si prezentate Comisiei Europene înainte sa fie aprobate, pentru a se stabili daca încalca vreo obligatie internationala a României. Proiectele de legi trebuie rediscutate cu cei cu care nu s-a discutat, si anume Ministerul Justitiei, CSM si Comisia Euriopeana, pe urma sa fie aprobate daca totul e în regula”, a spus Ponta.

Liderul PSD sustine ca a stiut doar de legea amnistiei, pe care o apreciaza ca buna daca nu se refera la infractiuni de violenta si de coruptie, însa nu ar fi stiut nimic de modificarile la Codul Penal. Ponta a adaugat ca dreptul de a legifera revine Parlamentului, iar „isteria” nu se bazeaza pe o eventuala neconstitutionalitate, ci pe oportunitate.

„Eu nu cred ca cine striga cel mai tare are si dreptate. Parerea mea este clara: aceste proiecte trebuie sa fie rediscutate de Parlament cu toate celelalte institutii, inclusiv Ministerul Justitiei, care pe una din legi a dat aviz negativ, iar pe celalalt nu l-a cunoscut. Faptul ca Parlamentul legifereaza si presedintele retrimite sunt lucruri constitutionale. Toata isteria asta nu se bazeaza pe ceva constitutional, ci pe oportunitate”, a declarat Victor Ponta.

Prim-ministrul a sustinut ca singura reactie care a fost o greseala a fost cea a ambasadei SUA, care a vorbit de investitorii straini.

„Am vazut declaratii de principiu, nu cred ca vreo ambasada europeana contesta dreptul Parlamentului de a legifera, pentru ca si în tara lor se întâmpla la fel. Singura reactie care cred ca a fost total gresita, ca nu se referea la realitate, a fost a ambasadei Statelor Unite, care vorbea despre investitiile americane. Din câte stiu eu, Chevron investeste în România sau poate sa plece daca nu se aplica legea si daca nu reusim sa aratam ca putem proteja proprietatea privata. Nu mi-a zis nimeni vreodata de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare data mi-au spus daca o proprietate privata poate fi aparata. Aici cred ca a fost o greseala (legat de ambasada – n.r.) si o sa transmit acest lucru”, a spus Ponta.

„Superimunitatea este un termen de la B1 TV. M-am uitat astazi în lege si sunt de acord ca presedintele si parlamentarii sa nu mai fie functionari publici”, a precizat Ponta.

Premierul a acuzat totodata o „propaganda mincinoasa” cum ca ar fi fost desfiintata Directia Nationala Anticoruptie.

Legat de legea minelor, liderul PSD a afirmat ca presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a continuat „jocul la offside” si în cazul proiectului legii minelor, dar ca de aceasta data „s-a lasat singur în offside”, precizând ca aprobarea acestei legi fusese convenita atât în USL, cât si cu Antonescu.

„Legea minelor a fost discutata în USL si de mine cu presedintele Antonescu. Eu am fost de acord, pentru a se mai evita discutiile politice, ca forma legii sa fie cea finalizata de catre colegii liberali, PSD nu intervine deloc pe lege, cum zic liberalii…dupa care am vazut ca, în stilul devenit deja clasic, s-a jucat la offside. Mi se pare ca jocul lui Antonescu tot timpul de a lasa pe cineva în offside..acum s-a lasat singur în offside si nu câstigam nimic din chestia asta”, a spus Ponta. romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie