Parlamentul European: Statele membre trebuie sa opreasca expulzarea ilegala a romilor

 

Statele membre trebuie sa opreasca expulzarea ilegala a romilor, precum si profilele etnice, abuzurile politiei si incalcarile drepturilor omului impotriva acestora, se arata intr-o rezolutie non-legislativa a Parlamentului adoptata joi, 12 decembrie. Textul evalueaza strategiile statelor membre pentru a sprijini integrarea romilor si cere mai multe fonduri pentru a preveni discriminarea si a ajuta proiectele comunitatilor mici.

parlament-ueRezolutia condamna incercarile statelor membre de a limita ilegal dreptului romilor la libera circulatie in UE. Cu o populatie estimata intre 10 si 12 milioane in Europa (aproape 6 milioane traind in UE), romii sunt cea mai mare minoritate etnica de pe continent.

Mai multi bani, cheltuiti mai bine

Comisia si statele membre trebuie sa asigure fonduri suficiente pentru integrarea romilor, atat din bugetele nationale, cat si din programele UE cum ar fi Fondul social european si Fondul european de dezvoltare regionala. Deputatii sugereaza, de asemenea, sa fie oferite scheme speciale de granturi, cum ar fi fonduri flexibile si mici pentru proiectele unor comunitati.

Executivul UE trebuie sa continue sa evalueze modul in care statele membre cheltuiesc fondurile UE alocate integrarii romilor si sa raporteze concluziile Parlamentului si Consiliului, in fiecare an, sugereaza deputatii.

Monitorizare la nivel UE

Parlamentul cere Comisiei sa monitorizeze drepturile fundamentale ale romilor, actiunile indreptate impotriva lor, inclusiv crimele cauzate de ura, la nivelul UE. Actiuni in justitie trebuie declansate, spun deputatii, daca aceste drepturi sunt incalcate, mai ales in ceea ce priveste libertatea de miscare si rezidenta, accesul la serviciile de sanatate si de educatie, non-discriminarea, protectia datelor personale si interzicerea crearii de registre de etnie si rasa.

Educatia si locurile de munca

Statele membre trebuie sa elimine segregarea din educatie si inscrierea copiilor romi in scoli speciale, se arata in rezolutie. Printre prioritati ar trebui sa fie asigurarea unei educatii de calitate pentru toti copiii romi, prevenirea abandonului scolar si garantarea accesului la programele Erasmus.

Statele membre trebuie sa evite discriminarea la locul de munca, sa faciliteze accesul romilor pe piata muncii si sa creeze scheme speciale de formare profesionala. Deputatii mai cer institutiilor europene sa creeze si programe speciale de stagiatura si sa angajaze romi. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie