Franklin Templeton vrea lichidarea Fondul Proprietatea?

 

„Biciul lui Elliott” a dat prima lovitura portofoliului Fondului Proprietatea, care si-a lichidat detinerea la una dintre cele mai solide companii din câte avea în active: Trangaz, operatorul monopolului magistralelor nationale de transport de gaze naturale. Anul trecut ani fondurile americane de investitii administrate de Elliott Associates au determinat actionarii sa dea voie administratorului Franklin Templeton sa vânda orcând doreste pâna la 20% din active si sa împarta banii la actionari. Acum o luna, Elliott a amenintat administratorul ca-l lasa fara contract, daca nu grabeste procesul.

franklin-templetonFranklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a lichidat primul mare pachet de actiuni din portofoliul acestuia, respectând astfel strategia impusa înca din primavara anului trecut, de catre fondurile de investitii coalizate în jurul principalului actionar Elliott Associates.

Fondul Proprietatea (FP) a vândut, printr-un plasament privat, tot pachetul de actiuni detinute la Transgaz (TGN), pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro).

Fondul Proprietatea pierde, în urma vânzarii, una dintre cele mai importante participatii.

Interesul pentru actiiunile TGN a fost atât de mare încât piata a avut un comportament opus celui obisnuit în situatii similare.

În loc sa determine scaderea preturilor TGN, ca urmare a deblocarii unui  volum de oferta suplimentar de actiuni pe piata, vestea vânzarii pachetului a dus, dimpotriva, la cresterea cotatiilor cu 3,4% pentru.

Vânzarea integrala de acum a pachetului TGN vine dupa ce, asta primavara, Franklin Templeton a vândut  un pachet de 1,11% din numarul total de actiuni ale OMV Petrom (SNP), detinute de Fondul Proprietatea (FP), încasând astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro)

Ca si în cazul de acum al pachetului TGN, vânzarea s-a facut la un pret sub piata, atunci cu 6% sub piata SNP. Acum, vânzarea s-a facut cu 3,3% mai jos fata de închiderea de miercuri pe TGN.

De ce era strategic pachetul TGN

Pachetul Transgaz (TGN) era a opta cea mai importanta detinere din portofoliul FP, care cuprinde 66 de companii: 24 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), reprezentând 40% din activul net (VAN) si 42 companii nelistate reprezentând 54% din VAN.

Cu toate ca nu acoperea decât 2,21% din valoarea activelor nete (averea) Fondului, pachetul Transgaz, alaturi de cele de actiuni OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Hidroelectrica si altele, este o detinere strategica în structura portofoliului FP.

Astfel de detineri strategice nu se lichideaza decât în cazul unei nevoi urgente si mari de bani, ca în cazul operatiunilor specifice companiilor aflate în insolventa sau în administrare speciala, sau ca parte a unui proces de lichidare a întregului portofoliu, potrivit manualelor de administrare a portofoliilor.

Altfel, se vând doar parti din participatie, asa cum s-a întâmplat în primavara, când Franklin Templeton  a vândut din actiunile SNP. Pachetul pe care FP intentiona sa îl cedeze se ridica la 1,77% din totalul actiunilor SNP.

FP avea 20% si mai are 18,9% din totalul actiunilor SNP.

Prin Transgaz lucreaza inclusiv marele Gazprom, compania româneasca fiind, deocamdata, singura cale de aprovizionare cu gaze a Bulgariei, prin conducta care taie Doborgea de la Isaccea la Negru Voda.

Transgaz (TGN) face legatura României cu retelele de gaze naturale ale Europei.

Prin Transgaz România poate intra în proiecte continentale, cum proiectul gazoductului Nabucco, care trebuia sa alimenteze Europa cu gazele din Caspica.

În fine, Transgaz  nu este  o actiune speculativa , cum sunt cele ale societatilor de investitii financiare (SIF) sau chiar ale FP. Nu are variatii mari de pret, dar are viitor asigur, nu da divindede uluitoare, dar este în crestere constanta pe termen lung.

TGN este, dimpotriva, cea ce se cheama o actiune defensiva, care rezista cel mai bine la factorii perturbatori  ai unei crize ca aceea care abia se încheie, dupa sase ani de volatilitate pe piata.

Administratori de investitii, daca au nevoie mare si urgenta de bani, vând, de regula, parti din astfel de pachete strategice, dar niciodata nu le lichideaza, pentru ca nu le va mai putea reconstitui niciodata la costuri mai mici decât pretul de vânzare.

Regula se aplica Fondului Proprietatea cu atât mai mult cu cât si-a primit gratis pachetele strategice din portofoliu, odata cu înfiintarea sa. (Exista un cost de înregsitrare contabil, dar FP nu a dat nici un ban pe actiunile TGN vândute acum).

Prin urmare, nu exista nici o alta explicatie rationala a vânzarii integrale a pachetului TGN, cu exceptia nevoii stringente de bani, necesari pentru plata sutelor de milioane de actiuni proprii rascumparate din piata, din care, numai luna trecuta, 600 de milioane au fost luate la 1 leu / titlu, în oferta publica recent încheiata.

Mecanismul lichidarii

Rascumpararea de actiuni este una dintre modalitatile de a distribui averea Fondului catre actionari  avute în vedere de fondurile de investitii de tipul celor administrate de Elliott Asscociates, vânatori de profituri mari si rapide renumiti pentru salbaticia cu care actioneaza.

În primavara anului trecut, strategii de la Elliott Associates, condusi de condus de Paul Singer, supranumit „Vulturul de pe Wall Street” din cauza agresivitatii cu care stoarce câstiguri uriase din plasamentele facute, au fortat aprobarea de catre actionarii FP ca administratorul Franklin Templeton  sa fie liber sa vânda oricând active în valoare de pâna la 20% din averea totala a FP.

Avertismentele analistilor se adeveresc.

Strategia de administrare a Franklin Templeton „ar transforma Fondul Proprietatea într-o colectie de active de vânzare, iar administratorul FP ar semana mai mult cu un lichidator“, era de parere Mihai Caruntu, seful echipei de cercetare de piata de capital de la BCR, acum aproape doi ani, când se profila noua politica de administrare a FP.

Acum Franklin Templeton chiar se comporta ca un lichidator.

„Un program consecvent de vânzari si distributii catre actionari ar semnala pietei ca administratorul nu este dispus sa tolereze tranzactionarea actiunilor emise de Fond la un discount mare fata de valoarea activului net pe actiune”, se spunea într-o scrisoare adresata adminsitratorului FP de Manchester Securities (principalul fond prin care Elliott Associates face jocurile).

„Sigur ca discountul se va reduce si ca perspectivele unor dividende mai mari va creste atractivitatea fondului pe termen scurt si mediu, dar pe termen lung, saracirea portofoliului va duce la scaderea dramatica a cotatiilor”, obseva, la rândul lui, Mihai Caruntu.

Asta primavara, ca Franklin Templeton sa-si faca treaba mai bine, Elliott a convins pe ceilalti actionri importanti si au fost aprobate în AGA comisioane suplimentare de 1,5% din valoarea vânzarilor de active ale fondului. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a avizat decizia, însa.

Aceiasi strategi ai vulturului Singer au impus, luna trecuta, chiar limitarea la jumatate (doi ani) a  mandatului administratorului, si aceasta perioada fiind conditionata de îndeplinirea unor criterii severe legate tocmai de transferul cât mai rapid al averii FP catre actionari. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie