Fondul Monetar International asteapta ca Guvernul Romaniei sa decida daca vrea sa modifice angajamentele asumate la ultima vizita

 

Fondul Monetar International asteapta ca Guvernul României sa decida daca vrea sa modifice angajamentele asumate la ultima vizita si abia apoi le va propune spre aprobare boardului executiv, a declarat joi Gerry Rice, directorul al Departamentului de Comunicare al FMI, într-un briefing de presa la Washington.

sedinta de guvernEl a precizat ca, în timpul ultimei misiuni, FMI si Guvernul României au ajuns la un numitor comun privind politicile necesare pentru finalizarea primei evaluari a acordului stand-by, inclusiv cele prin care se va atinge tinta de deficit bugetar, masuri care urmeaza sa fie supuse spre aprobare boardului executiv al Fondului.

‘Cunoastem faptul ca exista divergente în Guvern pe tema masurilor specifice care trebuie implementate pentru a atinge tinta de deficit bugetar. Monitorizam atent evolutia lucrurilor si asteptam o decizie a autoritatilor daca doresc sa modifice politicile necesare pentru a atinge tinta de deficit, înainte ca pachetul de masuri sa fie înaintat spre aprobare boardului executiv’, a spus oficialul FMI, întrebat cum comenteaza ultimele evenimente din România pe marginea acordului.

Rice a mai spus ca nu poate cunoaste perioada când va avea loc o noua vizita a FMI în România.

‘Suntem convinsi ca autoritatile îsi vor respecta angajamentele privind elementele-cheie din acord, astfel încât prima evaluare sa fie finalizata. Nu pot da un termen privind urmatoarea vizita a misiunii’, a precizat reprezentantul Fondului.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, va merge la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentantii Comisiei Europene posibilitatea ca acciza de 7 eurocenti sa fie aplicata doar pentru benzina, iar accizarea motorinei sa fie amânata cu trei luni.

Comisia Europeana este pregatita sa analizeze masuri alternative venite din partea Guvernului României, care sa aiba acelasi impact bugetar cu cel al accizei suplimentare, a declarat Simon O’Connor, purtatorul de cuvânt al comisarului european pentru politici economice si monetare Olli Rehn.

„Speram ca în România sa se ajunga la un acord. (…) Noi suntem pregatiti sa analizam propuneri alternative care sustin cresterea economica si care au un impact bugetar echivalent”, a precizat Simon O’Connor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, în 2 decembrie, ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana din cauza ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.

Seful statului a subliniat ca nu-si va asuma aceasta masura, pe care a catalogat-o „antieconomica, împotriva intereselor României si împotriva sanselor de relansare a economiei”.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat, în aceeasi zi, ca acordul României cu Fondul Monetar International (FMI) nu mai este operational în conditiile în care Memorandumul cu institutia financiara internationala nu se poate încheia daca nu este semnat de presedintele Basescu.

Potrivit ministrului citat, în cazul în care aceasta situatie se va prelungi, principala consecinta va fi cresterea costurilor la care se va împrumuta România.

Board-ul FMI care urma sa valideze evaluarea acordului cu România era programat pentru 18 decembrie.(AS – autor: Florentina Cioaca, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie