Cotele contributiilor sociale pentru 2014 au fost publicate in Monitorul Oficial
Cotele contributiilor sociale pentru anul viitor, mai putin CASS, au fost publicate joi in Monitorul Oficial.
In 2014 cotele contributiilor sociale se vor pastra la aceeasi valoare ca in 2013, potrivit bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor, aprobat prin Legea nr. 340/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie.
Proiectul bugetului a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice la inceputul lunii noiembrie. La aproape o luna de la publicare, in 4 decembrie, documentul a fost adoptat prin vot final de parlamentari, cu 347 voturi „pentru”, 7 abtineri si 49 „impotriva”. Cinci zile mai tarziu, in 9 decembrie, presedintele Traian Basescu a anuntat de la Palatul Cotroceni ca a promulgat legea bugetului asigurarilor sociale.
”Am promulgat bugetul asigurarilor sociale de stat, asa cum am anuntat. Nu am nimic cu acest buget. Este in regula. Inca are usoare rezerve, dar poate ca nu e rau sa fie o mica rezerva la bugetul asigurarilor sociale de stat. Cei care propovaduiau imposibilitatea de a plati pensii, ajutoare sociale, s-au dovedit a fi doar niste propagandisti. Nu a existat in intentia mea sa opresc acest buget”, a declarat la inceputul acestei saptamani seful statului.
Contributii la pensii
Astfel, exact ca pana acum, cotele de contributie de asigurari sociale pentru 2014 vor fi:
- 31,3% pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori;
- 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8 % datorate de angajatori;
- 41,3% pentru conditii speciale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.
Proiectul de buget pentru asigurarile sociale mai stabileste ca, in cota de contributie individuala de asigurari sociale, este inclusa si cota de 4,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Va reamintim ca aceasta cota a crescut anual cu 0,5 puncte procentuale, astfel ca in 2013, ea se situeaza la valoarea de 4% din CAS datorat de angajat, dupa ce in 2012 valoarea ei era de 3,5%.
„In anul 2014, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si a celor din bugetul asigurarilor pentru somaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor platite si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv”, mai prevede proiectul de act normativ citat.
De asemenea, legea bugetului asigurarilor sociale mai stabileste ca, in anul 2014, tariful pentru un talon de plata la domiciliul beneficiarilor, in situatia in care acestia au optat pentru plata in cont curent sau in cont de card, este de 2,15 lei si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv. Aceasta prevedere a fost introdusa pentru prima oara in legea bugetului asigurarilor sociale pentru 2013.
Va reamintim ca ministrul finantelor publice, Daniel Chitoiu, a declarat in 4 noiembrie ca Guvernul ia lua in calcul posibilitate ca CAS sa scada, pentru angajatori, cu 5 puncte procentuale, incepand din al al doilea semestru al anului 2014. Diminuarea CAS este posibila numai daca Executivul identifica pana la 1 iulie 2014 alte resurse financiare astfel incat impactul acestei masuri sa fie unul neutru pentru buget.
Somaj
Nici contribuatiile la somaj nu vor fi modificate comparativ cu anul 2013. Mai exact, si in 2014 cotele sunt stabilite la nivelul de:
- 0,5% – contributia datorata de angajatori;
- 0,5% – contributia individuala.
De asemenea, angajatorii mai datoreaza o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diferentiata in functie de clasa de risc, cuprinsa intre 0,15% – 0,85%, precum si o contributie de 0,25% pentru la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
Creste salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale
Bugetul asigurarilor sociale conceput pentru 2014 majoreaza cu 75 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. In timp ce in 2013 acest castig salarial este de 2.223 de lei, in 2014 el ar urma sa creasca pana la 2.298 lei.
In aceste conditii, si cuantumul ajutorului de deces se va majora tot pana la 2.298 lei, in cazul asiguratului sau pensionarului.
In schimb, in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces va fi in 2014 de 1.149 lei , fata de 1112 de lei, cat este in acest an.
Sanatate
Singura contributie inca neclara este cea la sistemul public de sanatate. CASS este prevazuta in proiectul bugetului pe 2014, care a fost adoptat de Parlament in 4 decembrie. Presedintele Romaniei a declarat zilele trecute ca va trimite legea bugetului inapoi la Parlament si o va contesta la Curtea Constitutionala, seful statului nefiind de acord cu taxa 7 eurocenti pe carburanti pe care Guvernul Ponta doreste sa o impuna incepand de anul viitor.
Premierul Victor Ponta si-a nuantat declaratiile si a anuntat in cursul zilei de 9 decembrie ca ca introducerea accizei pe motorina va fi amanata cu trei luni, pentru a nu permite preturilor sa creasca, insa taxa pe benzina va fi mentinuta. Prim-ministrul a mai spus ca l-a trimis pe ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Comisia Europeana pentru a discuta un plan in doua trepte privind cresterea accizei la carburanti.
In ceea ce priveste CASS, proiectul bugetului pe 2014, asa cum a fost adoptat de Parlament, mentine nivelul contributiei la sanatate la nivelul din 2013, si anume:
- 5,2% pentru cota datorata de angajatori, prevazuta la art.258 din Legea nr.95/2006;
- 10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art.259 alin.(6) din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
- 5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligatia platii contributiei direct sau cu plata din alte surse.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!