Asociatia Magistratilor din Romania respinge propunerea Guvernului ca magistratii condamnati penal sa isi piarda pensia de serviciu

 

Asociatia Magistratilor din România respinge propunerea Guvernului ca magistratii condamnati penal sa îsi piarda pensia de serviciu, sustinând ca nu „considerente populiste”, „oferirea de satisfactii opiniei publice” si „bifarea unor puncte pentru MCV” ar trebui sa îl anime pe legiuitor.

asociatia magistratilor din romania AMRMagistratii au transmis, în acest sens, Comisiei juridice de la Senat, un punct de vedere privind proiectul Executivului pentru completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, adoptat tacit de Camera Deputatilor în 22 octombrie, despre care arata ca are prevederi neconstitutionale, discriminatorii, controversate si inadmisibile.

AMR sugereaza, de asemenea, ca proiectul excede în mod „voluntarist si populist” prevederile legii fundamentale, adaugând ca „magistratii înteleg sa sanctioneze lipsa de legalitate si deontologie în elaborarea acestui proiect”, potrivit Mediafax.

„Sub «stindardul luptei anticoruptie» nu trebuie îngadit sa se produca abuzuri, încalcari ale Constitutiei si ale legilor. Nu considerente populiste, oferirea de satisfactii opiniei pubice, «bifarea» unor puncte pentru MCV, presiuni mediatice, adeseori dirijate, subiectivismul si considerentele personale ar trebui sa anime pe legiuitor”, se arata în documentul mentionat.

Magistratii îsi exprima speranta ca Senatul, care este Camera decizionala, va remedia „deficientele majore si erorile” acestui proiect, care, în opinia lor, cuprinde un numar important de aspecte controversate si criticabile, elemente de discriminare si neconstitutionalitate, precum si încalcari evidente ale normelor de tehnica legislativa.

„Daca aceste chestiuni nu vor fi remediate de Senat, în calitatea sa de Camera decizionala, practica aplicarii lui va genera grave inechitati, contestari si procese în fata instantelor nationale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, cu consecinte pagubitoare pentru statul român”, sunt de parere magistratii.

Magistratii opineaza ca, daca legea va fi adoptata, statul român risca sa îsi încalce obligatiile asumate prin ratificarea Conventiei Europene asupra Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.

Acestia mai arata ca lipsirea de pensia de serviciu ca urmare a unei hotarâri penale de condamnare are în mod cert natura juridica a unei pedepse complementare, cu „caracter pecuniar extrem de grav”, neprevazuta în Codul penal.

Potrivit acestora, pedeapsa trebuie aplicata în baza unei legi care respecta prevederile constitutionale si nu le excede „în mod voluntarist si populist, în raport de asa-zise cerinte care nu au nimic de a face cu rigoarea unei reglementari de o asemenea importanta”.

Aratând ca pensia speciala este specifica dreptului civil, mai exact dreptului asigurarilor sociale, AMR sustine ca proiectul Guvernului încalca dispozitiile constitutionale prin reintroducerea unei pedepse penale complementare, abrogata înca de la adoptarea Legii fundamentale din 1991, respectiv confiscarea partiala a averii.

Magistratii precizeaza ca o condamnare pentru o infractiune nu rastoarna, prin ea însasi, prezumtia caracterului licit al averii, iar dreptul la pensia de serviciu nu poate fi afectat de o asemenea pedeapsa. Potrivit Constitutiei, mai spus acestia, cetatenii au dreptul la pensie, fara a distinge asupra naturii acesteia, drept care a fost asimilat în jurisprudenta CEDO.

AMR adauga ca eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor – care nu constiuie un privilegiu, ci urmarea fireasca a unui anumit statut, caracterizat prin interdictii, restrictii si incompatibilitati – a fost declarata neconstitutionala prin Decizia 873/2010 a Curtii Constitutionale.

Potrivit AMR, proiectul contravine si principiului constitutional care stabileste ca toti cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatlor publice, fara privilegii si fara discriminari. Asociatia subliniaza ca aplicarea unei pedepse complementare pentru o singura categorie de persoane, desi multe altele se pot afla în situatii asemanatoare celei reglementate, constituie „o evidenta discriminare”.

În punctul de vedere transmis senatorilor juristi se mai spune ca, urmare a proiectului de lege, un magistrat va pierde pensia de serviciu pentru savârsirea unei infractiuni intentionate, cum ar fi tulburarea de posesie sau conducere auto fara permis, în timp ce, de exemplu, un militar condamnat pentru spionaj sau transmitere de secrete va beneficia în continuare de pensia speciala.

AMR mai sustine ca pierderea pensiei de serviciu echivaleaza cu „o veritabila expropriere”, invocând decizia CEDO în cauza „Muller contra Austriei”, prin care se statueaza ca o reducere substantiala a nivelului de pensie poate fi considerata ca afectând substanta dreptului de proprietate si a celui de a ramâne beneficiar al sistemului de asigurare la batrânete.

Acest proiect urmeaza sa fie dezbatut de Comisia juridica a Senatului, care este comisie raportoare, si apoi supus volui plenului Senatului, care este Camera decizionala.

Guvernul a adoptat în 27 august proiectul de lege privind eliminarea pensiei speciale pentru magistratii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, pentru fapte în legatura cu serviciul savârsite cu intentie si pentru orice alte fapte care aduc atingere prestigiului justitiei.

Proiectul prevede ca nu vor beneficia de pensie de serviciu si indemnizatie judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie sau asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune în legatura cu acestea ori pentru o infractiune de serviciu sau în legatura cu serviciu, comise cu intentie sau o alta infractiune pentru care CSM apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei, savârsite înainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie în sistem public, în conditiile legii. Proiectul a fost avizat si de CSM. Filip Stan, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie