Presedintele Traian Basescu va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici, el mentionând ca „nu putem confunda Presedintia si Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”.
„Eu voi respinge aceste modificari la Codul penal, sunt convins ca o studiere atenta va arata si alte subtilitati ale modificarilor facute astazi”, a mentionat Basescu.
Seful statului a aratat ca modificarile la Codul penal adoptate de Camera Deputatilor sunt „dramatice” si „darâma zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie”.
Presedintele a spus ca trateaza ca pe „o chestiune ironica punerea sub aceeasi categorie a presedintelui, care a fost scos din categoria functionarilor publici, ca alte categorii, precum parlamentarii sau primarii”.
Traian Basescu a spus ca presedintele este un înalt functionar ales, care este la dispozitia serviciului public, la fel cum un parlamentar este parte fundamentala a statului, for al unei puteri în stat.
„Puterea legislativa nu este un butic, este o institutie fundamentala a statului român. Nu putem confunda Parlamentul, Presedintia cu un butic din Gara de Nord si sa spunem ca nu sunt functionari, dar beneficiaza de masina, ca sunt înalti demnitari, de sofer, de facilitati de cazare, de pasaport diplomatic, dar domnii parlamentari vor sa fie considerati buticari”, a comentat Traian Basescu modificarile adoptate de Camera Deputatilor la Codul Penal.
Seful statului a tinut sa le multumeasca, ironic, celor care s-au gândit si la el când l-au scos din categoria functionarilor publici.
„Eu le multumesc ca se gândesc si la mine, dar nu am nevoie de aceasta prevedere, si cred ca nu au nevoie nici domnii parlamentari. Ca atare, voi trimite legea înapoi la Parlament”, a spus Basescu.
Seful statului a tinut sa mentioneze ca, scotând presedintele si senatorii, deputatii si pe cei fara contracte de munca, primarii, consilieri, din categoria functionarilor publici, practic nu mai pot fi loviti nici de situatia de incompatibilitate, nici anchetati de DNA.
Seful statului a mai spus ca, la capitolul „conflictului de interese sunt zece ani de mers înapoi”.
„Eu nu am nicio alta solutie decât sa resping aceasta lege, sa o atac la Curtea Constitutionala, iar daca nu, sa gasesc o formula prin care sa se refaca prevederile Codului Penal asa cum e scris el astazi. Nu poti sa spui ca esti primar, parlamentar si nu esti în serviciul public. Te supui rigorilor legii si la incompatibilitatii si la mita pentru ca si asta este una din mize, nu numai incompatibilitatile sunt miza ci si abuzul în serviciu contra intereselor”, a comentat seful statului.
El a precizat ca prin modificarile aduse Codului penal se reduce la jumatate perioada de prescriptie a unei fapte, ceea ce ajuta pe multi care au procese în derulare, demnitari ai statului.
„Se mai întâmpla o trasnaie, se introduce un nou alineat, se prevede ca suspendarea cursului prescriptiei produce efecte asupra tuturor participantilor la infractiune, chiar daca actul de suspendare priveste numai pe unul sau unii dintre faptuitori. Altfel spus, daca un membru al Parlamentului se afla constitui ca parte a unui grup infractional, în cazul în care parlamentarul nu primeste aprobare de ridicare a imnunitatii, nimeni din grupul infractional nu mai poate fi anchetat”, a spus Traian Basescu.
Presedintele a mentionat ca acest lucru „seamana prea mult cu niste întâmplari din zilele acestea, cu un domn de la la SGG sau un alt domn parlamentar”.
„Pare a fi o prevedere cu dedicatie”, a spus el.
Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca, prin modificarile legislative adoptate marti, care nu vizeaza functionarea ANI, parlamentarii sunt exceptati de la infractiuni care i-ar viza pe alesii locali sau pe functionarii publici.
Ciuca a fost întrebat de la ce categorii de infractiuni va fi exceptat parlamentarul, din perspectiva exceptiei introduse în Codul Penal.
„În Codul nou, care intra în vigoare peste doua luni, nu mai e abuzul în serviciu contra intereselor publice, (primirea – n.r.) de foloase necuvenite e dezincriminata, pentru ca nu exista nicaieri în UE (…) La o prima citire se poate interpreta, asa cum s-a interpretat de-a lungul timpului în alte cazuri, dificil, diferit si prin asimilare”, a sustinut presedintele Comisiei Juridice.
El a exemplificat prin infractiunile penale privind „raspunderea întârziata la lucrari” sau „raspunderea defectuoasa”.
„Plecând de la filosofia ca spre deosebire de presedintele Consiliului Judetean, primar si consilier local, sau judetean, care fac parte din comisiile de licitatie, organizeaza licitatii si sunt ordonatori de credite, parlamentarul nu are nimic de a face cu subiectul asta. Deci el nu face parte din comisii de licitatie, nu poate sa dea lucrari nimanui, nu primeste lucrari în calitatea asta… deci nu are nicio legatura”, a spus Ciuca, precizând ca într-un caz de mita parlamentarii sunt supusi procedurii normale.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti ca este corecta modificarea legii privind regimul în care sunt cercetati parlamentarii, precizând ca este corect ca alesii sa nu fie asimilati functionarilor publici si nici sa fie cercetati pentru abuz în serviciu, aceasta fiind o decizie din USL.
Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta în Codul Penal.
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere în plen.
De altfel, Comisia juridica a întocmit raportul luni seara, în aceeasi sedinta controversata în care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente. Cristian Fierbinteanu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!