Presedintele Romaniei impreuna cu DNA si CSM condamna noile modificari din Codul penal

 

Asa cum ne-a obisnuit de cateva zile, Traian Basescu a iesit si marti, 10 decembrie 2013, la ora 18.30, pentru a sustine o scurta declaratie de presa de la Palatul Cotroceni. De aceasta data, tema a fost reprezentata de modificarile aduse de Camera Deputatilor Codului penal.

traian basescuSe stie ca deputatii au votat in cursul acestei zile scoaterea din categoria functionarilor publici a presedintelui, senatorilor, deputatilor si profesiilor liberale. Concret, Camera Deputatilor a decis introducerea unui nou alineat articolul 147 din Codul Penal.

In prezent, articolul 147 are urmatoarea forma:

“(1) Prin “functionar public” se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145.

(2) Prin “functionar” se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat”.

Deputatii au votat introducerea unui nou alineat:

“Dupa alineatul (2) al articolului 147 se introduce alin. (3), cu urmatorul cuprins:

(3) Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat”.

De asemenea, Camera Deputatilor a votat si modificarea articolului 253 (indice 1) privind conflictul de interese. Astfel, deputatii au decis ca pedeapsa maxima pentru aceasta infractiune sa fie scazuta de la 5 ani la 3 ani:

“Fapta persoanei care, in exercitarea atributiilor de serviciu ce rezulta dintr-un contract de munca si o fisa a postului semnate cu o institutie dintre care cele prevazute la art. 145 si care indeplineste un act prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material necuvenit, pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea dreptului de a ocupa functia publica de care s-a folosit la savarsirea faptei pentru o durata de maximum 3 ani, calculata incepand cu data savarsirii faptei.

Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii, adoptarii sau semnarii actelor normative sau administrative, precum si in cazul incheierii unui act sau a luarii unei hotarari care sa priveasca creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara, profesionala”.

Pana la modificarea adusa de Camera Deputatilor, articolul 253 (indice 1) avea urmatoarea forma:

“Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.

Dispozitiile alin. 1 nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

Traian Basescu: “Modificarile la Codul Penal sunt dramatice si ele darama 10 ani de munca si de activitate a institutiilor anticoruptie din Romania, fie ca vorbim de ANI, fie ca vorbim de DNA”

La cateva ore de la adoptarea acestor modificari, presedintele Traian Basescu a anuntat ca va retrimite la Parlament cele doua legi de modificare a Codului penal.

Citeste mai departe pe luju.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie