Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania: Orice taxa aplicata în sectorul energetic se va transfera integral în factura finala
Legislatia din sectorul energetic prevede ca orice taxa pentru companiile energetice va fi transferata integral în factura finala, a declarat, marti, Ioan Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din România (AFEER), în cadrul unei conferinte pe tema fiscalitatii în sectorul energetic.
‘Taxele intra la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun ca ele se transfera integral în pretul final al consumatorilor, astfel ca aceasta componenta a pretului trebuie mai bine gestionata’, a precizat Lungu.
El a aratat ca, în acest moment, taxele înseamna circa 20% din pretul final al energiei electrice.
Pretul efectiv de producere a energiei înseamna 49% din pretul final, 26% sunt costurile de retea, adica distributie si transport, iar 5% reprezinta tariful de furnizare. Spre comparatie, în Germania, 20% este pretul energiei, 25% – costurile de retea, 5% – furnizarea si 50% sunt taxele. ‘Sper sa nu ajungem si noi la 50%’, a mai spus Lungu.
Guvernul vrea sa introduca, de la 1 ianuarie 2014, o taxa de 1,5% pentru constructiile speciale.
La finele lunii noiembrie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara ca, în cazul în care transportatorii si distribuitorii din energie si gaze vor cere recunoasterea acestei taxe în tarifele finale, ANRE va fi nevoita sa accepte.
‘În ceea ce priveste distributia si transportul de gaz, conductele din domeniul public nu se taxeaza. Daca totusi transportul si distributia vor fi taxate, ele vor fi incluse în tarifele de transport si distributie, pentru ca aceste costuri sunt obligatoriu de recunoscut. Nu avem înca vreo solicitare de la operatori din sector pentru a le recunoaste aceste costuri în tarife’, a precizat Havrilet.
El a mentionat ca nu a fost clarificata înca situatia acestei taxe si ce constructii vor intra sub incidenta ei.
Havrilet a mai spus ca, în cazul în care operatorii de distributie si transport vor plati aceasta taxa si vor solicita recunoasterea ei în tarifele finale, ANRE va analiza detaliat acest lucru, întrucât operatorii au si alte venituri din acesti stâlpi, precum reclame sau închirierea lor catre operatorii de telefonie si cablu. capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!