Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga: Romania va avea in premiera un cadastru forestier

 

România va avea în premiera un cadastru forestier. Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat într-un interviu pentru cotidianul PUTEREA ca va demara acest proiect anul viitor, însa recunoaste ca este unul de durata si extrem de costisitor.

Lucia Varga„Din pacate, România nu a avut o strategie forestiera, nu are cadastru forestier, nu a avut o viziune pe termen lung. Aceasta resursa (lemnul, n.r.) cât genereaza ca venituri în economie? Ce prioritati are? De unde are sursele de finantare pentru acest sector? Au fost fonduri europene necheltuite în ultimii patru ani, într-o tara în care sistemul avea nevoie de o infuzie masiva de capital. Au fost bani pentru împadurirea terenurilor si au ramas necheltuiti din cauza procedurilor greoaie, a lipsei de informare a proprietarilor si a agentilor economici”, a precizat Lucia Varga.

În opinia ministrului, acest sector arata ca si când nu a fost gestionat pâna acum.

„Ai nevoie de un cadastru forestier, ca sa stii ce ai. Sa stii fiecare bucatica de padure, unde este si a cui este. O sa vrem sa dam drumul si la cadastrul forestier, pentru ca este absolut necesar. Vom sti fiecare parte de padure, cine este proprietarul, ce suprafata are, ce consistenta are. Vom avea o evidenta foarte clara, dar este un proces costisitor si de lunga durata. Trebuie sa îl începem”, a subliniat Varga.

În cazul micilor proprietati, se vor folosi fonduri europene. Departamentul pentru ape, paduri si piscicultura nu are o evaluare asupra costurilor acestui proiect, însa ar putea dura chiar si 10 ani pâna sa fie finalizat. Proiectul grandios va demara anul viitor, afirma Lucia Varga.

„Întâi trebuie sa facem metodologia de întocmire a cadastrului forestier. Acum întocmim cadastrul apelor, finantat cu fonduri de la buget.Toate tarile europene au cadastrul facut, va fi prioritar”, a precizat ministrul, care adauga ca proiectul ar opri ilegalitatile din sector.

Citeste articolul integral pe puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie