Ministerul Finantelor Publice recunoaste ca nu stie care este totalul constructiilor speciale care se vor impozita cu 1,5%

 

Dupa ce Guvernul a anuntat ca de la 1 ianuarie 2014 va fi introdusa o noua taxa, cea pe constructii speciale, de 1,5%, Ministerul Finantelor Publice (MFP) recunoaste ca nu stie care este totalul constructiilor care vor cadea sub incidenta noului impozit, iar companiile sunt cele care trebuie sa faca aceasta evaluare.

Ministerul Finantelor Publice 1Georgeta Petre, director al Directiei de Legislatie si Reglementari Contabile din cadrul MFP, a fost întrebata, în cadrul unei conferinte pe tema fiscalitatii în sectorul energetic, cum va fi aplicata taxa pe constructii speciale.

„Nu putem raspunde cum se va aplica. Întâi trebuie definit ce înseamna mijloc fix. Este vorba de practica, practicienii trebuie sa-si identifice mijloacele fixe. Este bine sa-ti cladesti niste reguli care ulterior sa fie acceptate, bazate pe o buna practica, de exemplu din afara tarii. Este de datoria pietei sa stabileasca aceste lucruri, pentru ca altfel nu se va sti ce înseamna mijloc fix”, a aratat ea.

Cu alte cuvinte, ministerul nici macar nu stie ce va impozita. Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, arata, la începutul lunii noiembrie, când a anuntat aceasta taxa, ca încasarile bugetare din impozitul pe constructii speciale sunt estimate la 480-500 milioane de lei în 2014, însa afirma ca estimarea este una pesimista, calculele Directiei de prognoze din MFP aratând ca suma este mult mai mare.

Primarii, bagati în ciorba

Georgeta Petre a recunoscut, totodata, ca institutia pe care o reprezinta a facut calcule care nu au nici o legatura cu piata. „Sunt doua lucruri separate. Ministerul Finantelor, Guvernul, îsi fac estimarile lor. Sa nu amestecam contabilitatea unei companii si datele pe care se bazeaza estimarile Guvernului”, a sustinut oficialul ministerial.

Prezent la acelasi eveniment, Valeriu Binig, director în Departamentul Energie si Resurse din cadrul Deloitte, a explicat ca, de când au aparut activitati noi, precum energia regenerabila, ministerul a pierdut evidenta lor.

„S-au primit întrebari cum se încadreaza panourile solare sau eolienele. Sunt activitati noi care nu existau pâna acum. De exemplu, în sectorul eolian am avut o zona gri, legata de felul cum se impoziteaza turnurile turbinelor. Este la latitudinea primarilor acum daca turnurile turbinelor, adica o însiruire de cilindri, se considera constructie sau echipament. Majoritatea primarilor au considerat turnul ca fiind echipament si doar fundatia ca fiind constructie, dar unii primari au zis ca si stâlpul este constructie. Deci înca mai este nevoie de clarificari”, a aratat Binig.

Consumatorul plateste

Legislatia din sectorul energetic prevede ca orice taxa pentru companiile energetice va fi transferata integral în factura finala, a spus si Ioan Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din România, în cadrul aceluiasi eveniment.

„Taxele intra la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun ca ele se transfera integral în pretul final al consumatorilor, astfel ca aceasta componenta a pretului trebuie mai bine gestionata”, a precizat Lungu. El a aratat ca, în acest moment, taxele înseamna circa 20% din pretul final al energiei electrice. Pretul efectiv de producere a energiei înseamna 49% din pretul final, 26% sunt costurile de retea, adica distributie si transport, iar 5% reprezinta tariful de furnizare. Spre comparatie, în Germania, 20% este pretul energiei, 25% – costurile de retea, 5% – furnizarea si 50% sunt taxele. „Sper sa nu ajungem si noi la 50%”, a mai spus Lungu. puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie