Companiile pot accesa ajutoare de stat pana in iunie 2014
Pentru schema de ajutoare de stat aprobata în 2008 a fost stabilit un buget total maxim de 1 mld. euro, fiind estimate pentru prima jumatate a anului viitor acorduri de finantare de 400 mil. euro, potrivit Finantelor.
Pentru a doua schema aprobata în 2012 guvernul a decis la începutul lunii decembrie majorarea bugetului cu 160 mil. lei (36,3 mil. euro), ajungându-se la o valoare totala de 600 mil. lei (136,3 mil. euro).
Anul trecut doar o treime dintre firmele care au beneficiat de ajutoare de stat au fost românesti. Dominanta companiilor cu capital strain în totalul beneficiarilor de ajutoare de stat reflecta si structura economiei românesti.
Companiile cu capital autohton au ajuns sa fie cantonate în special în servicii, în comert si mai putin în industrie sau productie, unde este nevoie de mai mult capital si experienta, au sustinut analistii. Domeniul automotive a dominat topul beneficiarilor de ajutoare de stat.
Un numar de 32 de proiecte de investitii, în valoare totala de 975,9 mil. euro, care vor genera peste 9.870 de noi locuri de munca si pentru care Ministerul Finantelor a decis sa acorde ajutoare de stat în valoare totala de maximum 347,1 mil. euro au fost realizate în ultimii cinci ani în baza schemei de ajutor de stat aprobate de guvern în 2008 (Hotarârea Guvernului nr. 1680/2008). Pâna acum s-au platit deja 126,2 mil. euro pentru investitiile realizate, potrivit notei de fundamentare la un proiect publicat de Finante.
În 2013 au fost aprobate ajutoare de stat de 78,5 mil. euro – în baza schemei elaborate în 2008 – pentru proiecte de investitii de 189,2 mil. euro care ar urma sa genereze 2.975 locuri de munca, potrivit statisticilor Ministerului Finantelor.
Anul trecut un numar de trei firme românesti au primit aprobare pentru a primi ajutoare de stat, din cei noua aplicanti, domeniul automotive dominând topul beneficiarilor de ajutoare de stat. Valoarea totala a proiectelor de investitii anuntate anul trecut a fost de 307,9 mil. euro, iar nivelul ajutoarelor de stat aprobate a fost de 113,5 mil. euro. În urma implementarii acestor proiecte s-a anticipat crearea a 3.779 locuri de munca, potrivit datelor Finantelor.
„Având în vedere impactul pozitiv al schemei de ajutor de stat, precum si prevederile noilor Orientari privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020, guvernul si-a exprimat intentia prelungirii valabilitatii acesteia pâna la data de 30 iunie 2014, inclusiv, notificând în acest sens Comisia Europeana prelungirea valabilitatii hartii ajutorului de stat regional pentru România. Comisia Europeana a emis la data de 25 octombrie 2013 Decizia de aprobare a prelungirii valabilitatii actualei harti regionale pentru România pâna la data de 30 iunie 2014, inclusiv, ceea ce permite prelungirea valabilitatii schemelor de ajutor de stat regionale“, se arata în nota de fundamentare.
Pe baza celei de-a doua scheme de ajutor de stat pentru investitii mari, aprobate în 2012 si pentru care guvernul a stabilit prelungirea pâna în iunie 2014, au fost emise patru acorduri de finantare în acest an pentru IBM România, Endava România, Telecom Global Services Center si SCC Services România. Pentru cele patru companii Ministerul Finantelor a decis sa ofere ajutoare de stat de aproape 38 mil. euro pentru crearea a 1.996 locuri de munca în cadrul unor proiecte în valoare cumulata de 88,2 mil. euro.
Pentru aceasta schema de ajutor de stat se afla în analiza un numar de sapte cereri de acord pentru finantare prin care se solicita un ajutor de stat în valoare totala de 235,44 mil. lei (53,5 mil. euro).
În acest context din bugetul total al schemei de ajutor de stat se mai poate solicita spre finantare ajutor de stat în valoare maxima de 37,08 mil. lei, aproximativ valoarea solicitata printr-o singur? Cerere de acord pentru finantare, potrivit notei de fundamentare la un proiect de hotarâre de Guvern prin care se stabileste prelungirea perioadei de acordare a ajutoarelor de stat. Aceasta schema de ajutor de stat stabileste sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin utilizarea tehnologiilor noi si crearea de locuri de munca.
În contextul crizei financiare mondiale, multe tari au încercat sa gaseasca solutii pentru sprijinirea investitiilor si a economiilor. În Statele Unite au existat ransferuri de fonduri masive pentru sustinerea sectorului financiar si a celui auto cu scopul de a salva anumite entitati de la faliment.
La nivel international s-a intensificat competitia pentru atragerea investitiilor straine, iar ajutoarele de stat sunt o forma de a atrage capital extern.
„În contextul actual de criza economica prelungita la nivel global, eforturile Guvernului României se concentreaza pe întarirea masurilor de relansare economica care sa conduca la cresterea competitivitatii întreprinderilor din România, inclusiv prin masuri de natura ajutorului de stat“, potrivit notei de fundamentare publicate de Ministerul Finantelor.
Din anii í90 pâna în anii 2000, România a fost campioana la ajutoarele de stat. Însa, dupa aderarea la Uniunea Europeana, am fost nevoiti sa renuntam la formele de ajutor de stat care distorsionau concurenta. Claudia Medrega, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!