Companiile petroliere au majorat preturile carburantilor

 

În timp ce autoritatile propun fel de fel de variante referitoare la cresterea sau amânarea majorarii accizelor la benzina si motorina, companiile petroliere au majorat preturile carburantilor comercializati în statiile proprii cu pâna la 11 bani/litru.

benzinarie1Conform datelor centralizate de capital.ro, cele mai mari companii petroliere de pe piata româneasca au scumpit si benzina, si motorina.

Premierul Victor Ponta a avut la finele saptamânii trecute o întâlnire cu reprezentantii companiilor petroliere pentru a analiza impactul majorarii preturilor ca urmare a cresterii accizei cu 7 eurocenti/litru de carburant. Surse apropiate discutiilor au precizat ca petrolistilor li s-a propus sa suporte ei cresterea accizei asa încât consumatorii sa nu fie afectati. În schimb, li s-a promis amânarea cotei de biocarburanti.

Initial, autoritatile au declarat ca datorita evolutiei cotatiei internationale a titeiului cresterea accizei va avea impact zero asupra preturilor finale, însa datele de pe piete internationale îi contrazic pe guvernanti.

Ponta: Pretul benzinei „nu va creste pentru ca avem un context economic favorabil”

Între timp, companiile petroliere OMV Petrom, Rompetrol si Lukoil au majorat deja preturile carburantilor.

Zilele trecute, OMV Petrom – cea mai mare companie dupa numarul de statii din România – a scumpit benzina si motorina cu 3 bani pe litru.

La statia de pe bd. Constantin Brâncoveanu din Bucuresti, preturile au crescut cu 3 bani în cazul benzinei si cu 4 bani la motorina. Astfel, un litru de benzina standard 95 costa 5,61 de lei, iar sortimentul Extra 99 a ajuns la 6,03 lei/litru.

La motorina, pretul a crescut de la 5,91 la 5,95 de lei. Compania practica preturi diferite de la statie la statie, astfel ca la unele benzinarii, carburantii costa mai mult. Statia de pe bd Constantin Brâncoveanu are printre cele mai mici preturi din Bucuresti. La statia de pe Calea Dorobanti, benzina standard 95 este comercializata de OMV Petrom cu 5,67 de lei, în crestere ce trei bani fata de pretul de la începutul lunii decembrie.

La aceeasi statie, benzina Extra 99 costa 6,09 lei/litru, iar motorina standard are un pret de 6,03 de lei/litru, cu patru bani mai mult decât la începutul lunii decembrie.

Practica cu preturi diferite de la statie la statie a fost adoptata si de Rompetrol. Kazahii de la KazMunaiGas, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, au decis sa scumpeasca benzina si motorina. Daca în cazul benzinei scumpirea este de 8 bani/litru, în cazul motorinei – preturile au crescut cu 11 bani/litru.

Unul dintre efectele cresterii pretului motorinei cu 11 bani/litru este si introducerea aditivilor speciali de iarna, care au rolul de a asigura o mai buna functionare a motorului si la temperaturi scazute.

La statia de la Otopeni, benzinarie rebranduita în toamna acestui an, un litru de benzina Efix95 se comercializeaza la pretul de 5,77 de lei, cu 8 bani mai mult decât în urma cu o saptamâna. Sortimentul Efix S benzina 98 costa în urma cu o saptamâna 6,37 de le/litru. În prezent acest sortiment de benzina se comercializeaza cu 6,45 de lei.

Sortimentele de motorina se comercializeaza cu 6,08 de lei (sortimentul motorina 51), respectiv cu 6,42 de lei sortimentul Efix S Motorina 55. În urma cu sapte zile, preturile la cele doua sortimente de motorina erau de 5,97 de lei, respectiv 6,42 de lei.

A treia companie de pe piata de carburanti dupa numarul de statii – Lukoil a majorat preturile cu 3 bani în cazul benzinei si cu 4 bani/litru sortimentele de motorina. capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie